Filter op onderwerp
Algemeen
-
Waar kan ik vragen stellen over arbeidsomstandigheden (rusttijden, uitrusting en dergelijke)?
Hiervoor kunt u terecht bij railAlert (Werkkamer Arbo). Zie ook de arbocatalogus.
-
Wat is de link tussen het Bureau voor Toetsing & Certificering (BTC) en railAlert?
Het Bureau voor Toetsing & Certificering (BTC) verzorgt de examens en de administratie voor railAlert op het gebied van persoonscertificeringen.
De veelgestelde vragen over examens en certificaten kunt u vinden op de website van BTC.
Arbocatalogus
-
Vanuit de Arbowet biedt de Arbocatalogus een helder overzicht van de afspraken over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in de railinfrabranche. Deze ondersteunt iedereen die goede oplossingen zoekt om arbeidsrisico’s op de werkplek zo goed mogelijk op te lossen of te voorkomen.
ProRail stelt naleving van de Arbocatalogus Railinfra als voorwaarde en de Inspectie SZW hanteert deze als toetsingskader.
De verantwoordelijkheid voor de arbeidshygiënische strategie, op welk niveau wordt een oplossing gekozen, ligt bij de bedrijven. -
Ben je verplicht om de Arbocatalogus te volgen?
De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden is ingedeeld in drie niveaus: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling.
Sinds 2007 is de Arbowet vereenvoudigd. Dat wil zeggen dat de wet een aantal zogenoemde doelvoorschriften stelt, maar dat werkgevers en werknemers meer mogelijkheden hebben gekregen om zelf te bepalen hoe ze deze normen bereiken.
Dit wordt vastgelegd in een Arbocatalogus. Bedrijven kunnen zelf een Arbocatalogus maken of zich aansluiten bij een branche-Arbocatalogus (zoals de Arbocatalogus voor de Railinfra). De Arbocatalogus heeft daarmee dezelfde werking (status) als een Arbobeleidsregel. -
Waar is de Arbocatalogus op gebaseerd?
De Arbocatalogus is gebaseerd op de risico’s die door de railinfrabranche in de Branche RI&E zijn vastgelegd.
Deze Branche RI&E geldt voor alle consessiebeheerders van ProRail.
Indien de CAO Railinfra geldt, is de Arbocatalogus voor de Railinfra van toepassing op alle voorkomende werkzaamheden. Indien er sprake is van in opdracht uitvoeren van werkzaamheden op een bedrijventerrrein, wordt er afgestemd over de van toepassing zijnde regelgeving.
Dit kan bijvoorbeeld de geldende Arbocatalogus van de uitvoerende partij zijn of een bedrijfsregeling van de opdrachtgever.
De onderbouwing van de huidige opzet van de Branche RI&E is als volgt te omschrijven: bij het opstellen van de Branche RI&E is gekozen voor een beleidsmatige opzet, waarbij de risico’s worden beschreven welke van toepassing zijn voor de railinfrabranche.
Het opstellen van de RI&E's blijft de verantwoordelijkheid van de railinfrabedrijven zelf; dit is namelijk afhankelijk van bedrijfsprocessen, al genomen maatregelen, innovaties, werkmethoden et cetera.
railAlert is dan ook van mening dat de Branche RI&E gekoppeld aan de Arbocatalogus een goede leidraad biedt voor de railinfrabedrijven om te komen tot een specifieke RI&E op bedrijfsniveau.LW RH 5-11-2019
-
Hoe is de Arbocatalogus opgebouwd?
Zie de website 'Arbocatalogus'. Hieronder volgt een verdere toelichting over de opbouw van de Arbocatalogus.
Zoals onder de knop Arbocatalogus is vermeld, wordt de Arbocatalogus aangevuld met goedgekeurde risico’s. Deze vindt u onder het menu risico’s. De Inspectie SZW zal alle gepubliceerde risico’s in de Arbocatalogus als referentiekader bij haar inspecties overnemen.
De informatie per risico is opgebouwd uit een introductie, relevante wet- en regelgeving en gevaren.
In de introductie vindt u een omschrijving van het risico.
Bij wet- en regelgeving vindt u de van toepassing zijnde wetgeving.
Door op de links te klikken komt u terecht op www.wetten.nl.
De overige regelgeving is op te vragen bij de desbetreffende organisatie.
Een uitzondering hierop zijn de verwijzingen naar de NEN-normen en de AI-bladen.
De NEN-normen zijn in bezit van de NEN en alleen als u in het bezit bent van een licentie op te vragen.
De AI-bladen zijn tegen betaling verkrijgbaar via Sdu Uitgevers.
De Inspectie SZW toetst bij haar inspecties echter wel aan de hier benoemde NEN-normen en AI-bladen (of een gelijkwaardige oplossing).Bij aanrijdgevaar wordt verwezen naar de CROW 96b. De CROW-richtlijn 96b is te beschouwen als een ‘brancherichtlijn’ gebaseerd op de Arbowet, de Wegenverkeerswet en het Burgerlijk Wetboek. Deze is tegen betaling verkrijgbaar via www.crow.nl.
Bij gevaren moet u denken aan handelingen die gevaren veroorzaken of met zich meebrengen. Per gevaar is er een inleiding, zodat u weet welke handelingen bedoeld worden.
Vervolgens kunt u doorklikken naar specifieke activiteiten waarbij deze handelingen vaak voorkomen. Vanuit de matrix die op uw scherm verschijnt, heeft u inzage in de beheersmaatregelen ofwel oplossingen die van toepassing kunnen zijn.
De beheersmaatregelen zijn ontworpen conform de arbeidshygiënische strategie. De toepassing van de arbeidshygiënische strategie vindt u in de legenda
Door te klikken op een beheersmaatregel krijgt u nadere informatie over de invulling hiervan. In deze informatie zijn ook relevante links opgenomen naar gedetailleerde gegevens.LW RH 5-11-2019
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Certificeringsschema's (inhoud)
-
Kritische taken: wie mogen een wissel krukken?
Voor het krukken van meerdelige wissels is een railAlert-certificaat nodig.
Voor het krukken van enkelvoudige wissels bestaat geen apart certificaat. Dit is, voor de veiligheidstaken volgens het Normenkader Veilig Werken, opgenomen in de vakbekwaamheidseisen voor LWB/LLV, BBD en GMCN.
LW RH 1-11-2019
-
Nee, om een installatie bedrijfsklaar te maken, de functie hiervan te testen en in dienst te stellen is ook een certificaat nodig van de desbetreffende installatie.
LW RH 1-11-2019
-
Deze certificaten zijn niet uitwisselbaar. Hiervoor zijn een aantal redenen:
- Examens voor de wettelijke veiligheidsfuncties in het spoorvervoer neemt de VVRV af. De VVRV is hiervoor als enige gemandateerd door de minister van Infrastructuur en Milieu. Het gaat hier om machinist, rangeerder, wagencontroleur en treindienstleider. Dit gebeurt namens de minister van Infrastructuur en Milieu. De examens voor veiligheidsgerelateerde functies in het werk van spooraannemers (vooral op buiten dienst gesteld spoor) zijn op basis van branche-afspraken belegd bij railAlert. Juridisch gaat het om verschillende certificeringen voor verschillende soorten functies.
2. Ook inhoudelijk zijn er verschillen tussen de examens en de bepalingen:
- de inhoudelijke casussen verschillen;
- examinatoren van railAlert en de VVRV zijn anders opgeleid en gecertificeerd;.
- bij railAlert mag een kandidaat maximaal drie keer examen doen, in uitzonderlijke situaties vier keer. Bij de VVRV is dat maximaal twee keer;
- railAlert verlangt elke drie jaar hercertificering, de VVRV niet.
Voor verdere vragen kunt u terecht bij VVRV of de Inspectie Leefomgeving en Transport
LW RH 1-11-2019
-
Als u praktijkbeoordelaar bent voor beide taakvelden is het de bedoeling dat u, in overleg met uw leidinggevende, elk jaar een keuze maakt uit één van de twee soorten expertgroep-bijeenkomsten. Het advies is te kiezen voor de taak die u het vaakst beoordeelt.
Alleen als u voor de eerste keer naar een expertgroep-bijeenkomst gaat, is het advies om naar de expertgroep-bijeenkomst voorbereidende taken te gaan.
LW RH 1-11-2019
-
Ja, in die situatie moet de bedienaar in het bezit zijn van een certificaat gereedschapmachinist. Het voertuig heeft namelijk de mogelijkheid binnen de buitendienststelling railgebonden ingezet te worden. Het is niet uit te sluiten dat dit (ongepland) gebeurt.
LW RH 1-11-2019
-
De certificeringen voor NVW-veiligheidstaken, met uitzondering van de veiligheid- en gezondheidcoördinator ontwerpfase (VGC-O) en gereedschapsmachinist (GMcn), zijn onder andere slechts geldig als u bij een door railAlert gecertificeerd werkplekbeveiligingsbedrijf of personeelsteller werkt. Daarom zal een aanvraag tot certificering voor die taken alleen in behandeling genomen worden als de kandidaat in dienst is van een door railAlert gecertificeerd werkplekbeveiligingsbedrijf of personeelsteller.
LW RH 1-11-2019
-
NVW-taken: wanneer gaat de leerwerkperiode in van een halfjaar?
De leerwerkperiode is bedoeld om de vakbekwaamheden in de praktijk te beoordelen. De beoordeling, en daarmee de leerwerkperiode, is onderdeel van de certificering en moet afgerond zijn binnen (maximaal) zes maanden na het slagen voor de kennistoets.
LW RH 1-11-2019
-
Sinds 1 januari 2013 kan het aan elkaar voorlezen van punt 6 van een WBI/WECO achterwege blijven als is vastgesteld dat beide gesprekspartners over exact dezelfde WBI beschikken door onderling WBI-nummer, versie, datum en eventuele periodes te toetsen. Als voor de uitvoering van de “Maatregelen te nemen door de LWB” (punt 8 van de WBI) acties staan die door de treindienstleider uitgevoerd moeten worden, moet de leider werkplekbeveiliging (LWB) deze maatregelen met de treindienstleider communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van een rijweg, het keren van een rijrichting of het sturen van wissels in een voorgeschreven stand.
LW RH 1-11-2019
-
NVW-taken: moet ik de hele werkplekbeveiligingsinstructie (WBI)/werkcontract (WECO) voorlezen?
Bij geplande buitendienststellingen geldt sinds 1 januari 2013 dat de leider werkplekbeveiliging (LWB) en de treindienstleider door het conform de gespreksregels oplezen, herhalen en bevestigen van WBI-nummer, versie en datum onderling dienen te checken of ze over exact dezelfde WBI/WECO beschikken.
Als voor de uitvoering van de “Maatregelen te nemen door de LWB” (punt 8 van de WBI) acties staan die door de treindienstleider uitgevoerd moeten worden, moet de LWB deze maatregelen met de treindienstleider communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van een rijweg, het keren van een rijrichting of het sturen van wissels in een voorgeschreven stand.
LW RH 1-11-2019
-
In het Normenkader Veilig Werken/Voorschrift Veilig Werken is beheersing van de Nederlandse taal verplicht voor veiligheidsfuncties. Als railAlert oordeelt dat de veiligheid niet in het geding is, kan in individuele situaties een examen eventueel mondeling afgenomen worden.
De betrokkene dient wel een verklaring van laaggeletterdheid te kunnen overleggen. Een aanvraag voor een mondeling examen op basis van laaggeletterdheid kan bij het bureau van railAlert gedaan worden.
Aan een maatwerkexamen zijn meerkosten verbonden. De meerkosten zijn afhankelijk van het soort maatwerk en de intensiteit ervan.
LW RH 1-11-2019
-
Bij dyslexie kunnen de vragen worden voorgelezen. De betrokkene dient wel een dyslexieverklaring te hebben, afgegeven door een erkend instituut dat de diagnose dyslexie kan stellen. Aan de hand hiervan wordt een maatwerkexamen gemaakt. Een aanvraag voor een voorleesexamen op basis van dyslexie kan bij BTC gedaan worden.
Zowel aan de verklaring als aan een maatwerkexamen zijn meerkosten verbonden. De meerkosten zijn afhankelijk van
het soort maatwerk en de intensiteit ervan.
LW RH 1-11-2019
-
Ja, u mag met het certificaat goederenmachinist treinen besturen in buiten dienst gesteld gebied, mits u begeleid wordt door een begeleider buiten dienst gesteld spoor (BBD) die in het bezit is van een voertuiginstructie (VTI).
LW RH 1-11-2019
Digitaal veiligheidsprogramma (DVP)
NVW, VVW Trein en brancherichtlijnen
-
Normenkader Veilig Werken (NVW): voor wie is het?
Het Normenkader Veilig Werken (NVW) stelt voor de railinfrabranche de kaders voor het organiseren van de arboveiligheid. Het NVW is van toepassing op de gehele procesketen: van de initiatieffase tot en met de sloop.
Het NVW is van toepassing voor Trein, Tram en Metro.LW RH 29-10-2019
-
Voorschrift Veilig Werken (VVW): wat is de reikwijdte?
In het Voorschrift Veilig Werken staan specifieke regels voor de arbeidsveiligheid bij het werken in of nabij de railinfra, in het bijzonder voor het voorkomen dan wel beheersen van aanrijd- en elektrocutiegevaar bij activiteiten in of bij de gevarenzones. Het betreft activiteiten die in het kader van de beheertaak van de betreffende railinfrabeheerder/-opdrachtgever worden uitgevoerd, inclusief veilige aan- en afloop naar de werkplek.
-
Waar is het Voorschrift Veilig Werken (VVW) Trein geldig?
Het Voorschrift Veilig Werken Trein is binnen Nederland van toepassing voor alle aanwezige hoofdsporen, lokaalsporen, spooraansluitingen, aan- en aftakkingen en raccordementen, inclusief alle daartoe behorende technische en elektrotechnische installaties. Dit geldt voor sporen in exploitatie en voor buiten dienst gestelde sporen, in aanbouw en tijdens sloop.
LW RH 29-10-2019
-
Mag een LWB op meerdere WBI’s gelijktijdig worden ingezet?
Ja, dit mag voor de volgende situaties:
- Er is een langlopende WBI (bijvoorbeeld 4 weken) op een spoorgedeelte dat in meerdere diensten wordt hersteld. Iedere dienst dat er wordt gewerkt wordt er een extra WBI geactiveerd om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. De werkzaamheden worden uitgevoerd in beide WBI’s.
- Er is een 50-urige complexe WBI uitgegeven en kort voor moment van uitvoering is er behoefte aan een extra stukje onttrekking. De extra onttrekking is nodig om de werkzaamheden die binnen de 50-urige WBI doorgang te kunnen laten vinden / veilig te kunnen opstarten en/of afsluiten. Aanpassen van de complexe WBI is geen optie. Voor de extra onttrekking wordt een extra WBI aangevraagd.
- Als gevolg van een storing is er een langlopende WBI aangevraagd. Direct herstel is niet mogelijk de WBI wordt in feite niet gebruikt. De WBI staat op naam van een LWB. De LWB is tijdens de doorlooptijd van de WBI niet inzetbaar op een andere WBI.
-
Ja, het gaat over een veilige aan-/aflooproute voor personeel.
-
Nee, er is geen ondergrens aangegeven. Dit betekent dat er goed nagedacht moet worden over wat in de praktijk werkt.
Wat acceptabel is, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer samen bepalen.LW RH 29-10-2019
-
Op veel perrons is een perrontrap aanwezig. Het perron mag als een veilige aan- en afvoerroute voor personeel worden gebruikt, maar alleen aan de kopse kant. Het op- en afstappen aan de lange zijde via het perronopstapje is niet toegestaan!
LW RH 1-11-2019
-
Ja.
Let op: de eis is dat gedurende de geplande periodes, tijdens de gehele duur van de activiteit, een veilige aan- en afloop voor personeel is gegarandeerd.
-
Alleen als dit in de werkplekbeveiligingsinstructie (WBI) is opgenomen, bijvoorbeeld de periode in overleg met de treindienstleider.
-
Ja, zie het Voorschrift Veilig Werken (VVW), paragraaf 3.2.1.4: een veilige aan- en aflooproute kan worden gerealiseerd door: buitendienststelling (BD), beheerste toelating (BT, te activeren van buiten de gevarenzone), een automatisch beveiligde overweg of gegarandeerde waarschuwing (GW). Zie ook de brancherichtlijn “oversteken sporen”.
LW RH 29-10-2019
-
Veilige aan- en afloop werkplek: geldt de veilige aan- en afloop ook bij calamiteiten?
Zie de calamiteitenregeling en de aanwijzingen van de railinfrabeheerder.
-
Een mobiele werkplaats met daarin een verblijfsruimte of cabine voor personeel is zelfvoorzienend. Als de mobiele werkplaats niet zelfvoorzienend is, moet aan de veilige aan- en afloop worden voldaan.
-
Nee, zie de vraag ''Mag een perron met een trapje als een veilige aan- en afvoer gebruikt worden?''
-
Veilige aan- en afloop werkplek: mag je over het schouwpad lopen?
Zolang je niet in de gevarenzone komt, mag je gebruikmaken van het schouwpad. Groepen (meer dan twee personen) dienen daarbij begeleid te worden door een grenswachter.
-
De laatste zes activiteiten mogen nog onder bepaalde voorwaarden worden uitgevoerd. Door het ontwikkelen en gebruiken van alternatieven (zoals de storings-WBI) zal het werken in PW-VHM verder afnemen.
-
Taak Eigen Veiligheid: mag een persoon met de Taak Eigen Veiligheid in zone B aantekeningen maken?
Ja.
-
Taak Eigen Veiligheid: moet de Persoon met de Taak Eigen Veiligheid ook voldoen aan MO/PO-eisen?
Nee.
-
Het zich verplaatsen met tweewielers langs het spoor is niet toegestaan, zie de huisregels van ProRail.
-
Veiligheidstaken: wie brengt een werktrein naar een buitendienststelling?
De erkende vervoerder regelt dit.
-
Ja.
-
Veiligheidstaken: gelden er voorwaarden voor het combineren van veiligheidstaken met projecttaken?
Ja.
-
Veiligheidstaken: mag een projectleider zijn taak combineren met de veiligheidstaak VGC-U?
Ja.
-
Ja, dit is meegenomen in de praktijkbeoordeling. Voor meerdelige wissels is wel een certificaat verplicht. Er bestaan opleidingen, zonder certificeringstraject, voor het krukken van enkeldelige wissels.
-
Dit moet meegenomen worden in de risico-afweging. Bij meerdere werkplekken binnen de buitendienststelling moet per werkplek (geografisch gescheiden locatie) een aparte LLV worden aangesteld. Het kan zijn dat daar meerdere ploegen werkzaam zijn.
LW RH 10-12-2019
-
Nee, de V&G-coördinator Uitvoeringsfase (VGC-U) dient zich te laten ondersteunen door deskundigen (delegeren van veiligheidstaken waartoe hij niet bevoegd is). Taken waarvoor de VGC-U niet gecertificeerd is, delegeert de VGC-U aan een collega die voor deze taken wel gecertificeerd is.
LW RH 10-12-2019
-
Veiligheidstaken: is voor elke werkplek in een BD een aparte LLV nodig?
De leider lokale veiligheid (LLV) moet kunnen toezien op de naleving van veiligheidsmaatregelen. Hiervoor is continu (zicht)contact nodig met de ploegleden op de arbeidsplaats. Ook moet de LLV in staat zijn om ploegleden tijdig aan te spreken en te corrigeren. Het contact is onder meer afhankelijk van het lawaai, de afstand en de weersomstandigheden.
LW RH 10-12-2019
-
Instructie: wie mag een instructie geven aan een ploeg met betrekking tot aanrijdgevaar?
De VGC-U, WB-U, LWB, LLV (WLV) ,GRW en VHM mogen een instructie geven aan de ploeg.
-
Instructie: hoelang is een veiligheidsinstructie geldig?
Een papieren/digitale instructie voor PW, GW en FA is maximaal zeven kalenderdagen geldig.
-
Instructie: is een schriftelijke veiligheidsinstructie afdoende?
Nee.
-
Instructie: moet de mondelinge veiligheidsinstructie aan de ploegleden aantoonbaar zijn?
Ja.
-
Instructie: op welke manier kan de mondelinge instructie aangetoond worden?
Een instructie kan op verschillende manieren aantoonbaar gemaakt worden. Dit kan door middel van presentielijsten of specifiek opgestelde papieren documenten. Het is niet de bedoeling dat hiervoor extra papieren documenten worden opgesteld.
-
Instructie: mag de instructie ook digitaal beschikbaar zijn voor een LWB/LLV/GRW?
Ja, een instructie mag ook digitaal beschikbaar zijn.
-
Persoonlijke beschermingsmiddelen: welke kleur veiligheidshelm is toegestaan?
De kleur van de veiligheidshelm is niet opgenomen in het VVW. In de huisregels van de opdrachtgevers is opgenomen aan welke eisen de kleuren van helmen moeten voldoen.
-
Het VVW biedt voldoende mogelijkheden om op basis van een risicoanalyse een tweede persoon in te zetten bij het plaatsen van een ZKL. Deze tweede persoon heeft geen (NVW-)veiligheidstaak.
LW RH 10-12-2019
-
Het aanbrengen en verwijderen van een kraanaarde aan de spoorstaaf is niet toegestaan in PW-VHM.
Dit mag niet als het spoor “buiten gebruik” is genomen.
-
Dat klopt. Op het perron geldt inderdaad een uitbreiding van de bevoegdheden van werkenden met “Taak Eigen Veiligheid”. De reden dat iemand met de Taak Eigen Veiligheid op het perron wél een aantal activiteiten mag uitvoeren (in tegenstelling tot de vrije baan) is dat, zoals in de brancherichtlijn "Werken op perrons" staat, “de perronsituatie qua uitvoering, risico’s en gebruik (reizigers) afwijkt van de vrijebaansituatie”.
-
Dit is opgenomen in het OVS00067 Perrons. In alle gevallen moet contact opgenomen worden met de opdrachtgever en de stationsbeheerder om per situatie de maatregelen te bepalen.
-
Nee. De lijst opgenomen in bijlage 1 is geen limitatieve lijst.
-
Ja.
-
Ja, dat mag mits van tevoren is vastgesteld dat op de locatie veilig kan worden overgestoken.
-
Voor het oversteken van sporen gelden de regels zoals opgenomen in het Voorschrift Veilig Werken, paragraaf 3.2.1.4. Hierin staat dat de zichttijd is: de benodigde tijd voor het oversteken (maximaal 5 seconden) + de tijd dat de persoon met de taak eigen veiligheid voor het passeren van de trein op de veilige wijkplaats staat opgesteld (minimaal 15 seconden). Dit betekent doorgaans dat er een minimale zichttijd van 20 seconden moet zijn. De regels gelden niet alleen voor de taak eigen veiligheid, maar ook voor ploegen die in niet centraal bediend gebied willen oversteken.
LW RH 10-12-2019
-
Aan de verkeersborden langs de weg is te zien of de overweg openbaar is. Dit is ook in het dossier veiligheid & gezondheid te verifiëren. In de werkvoorbereiding is in ieder geval onderzocht of de overweg openbaar is. De ploeg/persoon met de taak Eigen Veiligheid moet hierover instructies krijgen. Zonder specifieke instructie mag de persoon/ploeg zich niet binnen de zones A/B/C bevinden of begeven.
Op niet actief beveiligde overwegen vinden relatief veel incidenten plaats. Om die reden is het oversteken bij niet actief beveiligde overwegen beperkt tot de overwegen die door reguliere weggebruikers op elk moment van de dag mogen worden gebruikt.
LW RH 10-12-2019
-
Het gaat om alle materialen.
-
Nee, dat is niet toegestaan. Voor functieherstel in zone B geldt dat het nevenspoor buiten dienst moet zijn, zoals beschreven in toelichting 1 van het Voorschrift Veilig Werken. De railinfrasector streeft naar de hoogst mogelijke werkplekbeveiligingsklasse bij een buitendienststelling. Daarnaast is bij functieherstel, vanwege het ongeplande karakter van de activiteit, vooraf vaak niet duidelijk of de werkzaamheden uitsluitend in zone A of ook in zone B plaatsvinden en is het gebruik van afbakening bij het functieherstel in de praktijk niet haalbaar.
LW RH 10-12-2019
-
Nee. Als fysieke afscherming (FA) is geplaatst, is een grenswachter voor zowel het verplaatsen of het werken in zone B niet nodig.
-
De opdrachtnemer dient voor railgebonden voertuigen die worden ingezet op buiten dienst gestelde sporen te beschikken over een TCVT-certificaat periodieke keuring railinframachines (Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport). Onder railgebonden voertuigen worden verstaan: railgebonden machines, weg-railmachines, uitneembare machines en rail-trailers. Railgebonden hoogwerkers worden aanvullend volgens EN 280 gekeurd.
Persoonscertificering
-
Het doel van persoonscertificering is dat personen met een veiligheidstaak, of een veiligheidskritische taak, hebben aangetoond te beschikken over de vereiste vakbekwaamheid voor de betreffende taak.
- Stichting railAlert stelt eisen aan personen met een veiligheidstaak op basis van het Normenkader Veilig Werken (NVW) en het Voorschrift Veilig Werken (VVW) Trein, Tram en Metro.
- ProRail stelt, op basis van de ACD00114 (onderdeel van haar erkenningsregeling) en op basis van van haar Veiligheids Management Systeem (VMS ProRail), eisen aan personen met een Veiligheid Kritische Technische Taak (VKTT).
LW? RH 29-10-2019
-
Wat zijn certificeringsschema's en welke zijn er?
De vakbekwaamheidseisen zijn per taak vastgelegd in certificeringsschema’s. In elk certificeringsschema is tevens de bijbehorende beoordelingssystematiek vastgelegd. Deze taken zijn onderverdeeld in:
- Veiligheidstaken in het kader van het Normenkader Veilig Werken (NVW) en de Voorschriften Veilig Werken (VVW) Trein, Tram en Metro.
- Veiligheid Kritische Technische Taken (VKTT) voor personen die een taak uitoefenen waarbij de uitoefening daarvan een groot afbreukrisico met betrekking tot RAMS-aspecten is.
- Veiligheid Kritische Technische Taken uitsluitend voor ProRail-medewerkers.
Veranderingen in regelgeving of techniek, maar ook ervaringen uit de praktijk, kunnen leiden tot aanpassingen in certificerings-schema's en de beoordelingssystematiek.
Bekijk hier alle certificeringsschema's
Meer informatie:
1. Veiligheidstaken in het kader van het Normenkader Veilig Werken (NVW en VVW Trein, Tram en Metro)
Het Normenkader Veilig Werken (NVW) is bedoeld voor mensen en organisaties die werken bij of in opdracht van een railinfrabeheerder (trein, tram of metro) in of nabij de railinfra waarbij sprake kan zijn van aanrijd- en of elektrocutiegevaar.
De railinfrabeheerder heeft in het kader van zijn (beheer)taak een verantwoordelijkheid voor integrale veiligheid, waaronder de arbeidsveiligheid. Vanuit de verantwoordelijkheid voor de arbeidsveiligheid is in samenwerking met de branche, regelgeving opgesteld voor het omgaan met de installatie-specifieke risico’s: het Normenkader Veilig Werken (NVW), de Voorschriften Veilig Werken (VVW’s) voor Trein, Tram en Metro en de brancherichtlijnen. Als een uitvloeisel hiervan zijn per type railvervoer (Trein, Tram en Metro) taken benoemd waarvoor een persoon gecertificeerd moet zijn om deze te mogen uitvoeren.
2. Veiligheid Kritische Technische Taken (VKTT) voor personen die een taak uitoefenen waarbij de uitoefening daarvan een groot afbreukrisico met betrekking tot RAMS-aspecten is
ProRail heeft een aantal taken als "veiligheidkritisch technisch" bestempeld. Dit zijn taken waar bij de uitoefening daarvan (het uitvoeren van taken) een groot afbreukrisico met betrekking tot de RAMS-aspecten en/of kosten zit en waarvoor derhalve
een diploma en/of certificaat vereist is. Voor het mogen uitoefenen van deze taken is een certificaat vereist. In de ProRail-ACD00114-lijst staat aangegeven om welke taken dit gaat.
ProRail hanteert de volgende onderverdeling in vakbekwaamheden:
- draagsysteem;
- geleidesysteem;
- energievoorzieningsysteem.
De vakbekwaamheden treinbeveiligingssysteem zijn gesplitst in de branche Aannemers (spooraannemers en onderhouds-aannemers) en de branche Ingenieursbureaus. Voor de functies/taken is de Stichting railAlert de certificaatverstrekker, behoudens die voor:
- de lastaken, waarvoor het 'NIL: Nederlands Instituut Lastechniek' de certificaat-/diplomaverstrekker is;
- de UltraSoon Handheld taak, waarvoor de 'Stichting Hobéon SKO Certificatie' de certificaatverstrekker is.
3. Veiligheidkritische technische taken uitsluitend voor ProRail-medewerkers
ProRail heeft, voor haar eigen medewerkers, enkele taken als Veiligheid Kritisch Technisch bestempeld. Deze taken zijn benoemd in het Veiligheid Management Systeem (VMS) van ProRail.
LW? RH 29-10-2019
-
Wie neemt de toetsen af? Waar vind ik informatie over toetsen, locaties en dergelijke?
De toetsen worden afgenomen door het Bureau Toetsing en Certificering (BTC). Gegevens over toetsen zoals tijden, locaties, leveringsvoorwaarden en inzageprocedure staan op de website van BTC.
-
Opleidingen en trainingen voor veiligheidstaken volgens het Normenkader Veilig Werken (NVW) en de veiligheidskritische technische taken vallen niet onder de verantwoordelijkheid van railAlert. U kunt hierover onder andere nadere informatie vinden op de website van railcenter.
Opleidingsbureaus NVW-taken
Alle examens die door Stichting railAlert worden erkend, worden afgenomen door het Bureau voor Toetsing en Certificering (BTC). Voor alle examens zijn opleidingen ontwikkeld. Railcenter is een van de zeven aanbieders die alle opleidingen verzorgen die bij een examen horen. Kijk voor deze opleidingen op de website van Railcenter.
Naast Railcenter zijn er nog zes aanbieders die opleidingen voor (sommige) NVW-taken verzorgen. railAlert is niet betrokken bij de inhoudelijke kwaliteit van deze opleidingsbedrijven. Deze aanbieders zijn:
- AVE Veiligheidsadviseurs: aveveiligheid.nl
- Infra Consultancy & Training: www.infracent.nl
- RDP Services/Tex Rail Training: www.rdpservices.com
- SAVE (Samenwerking Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie): www.railsave.nl
- VolkerRail Veiligheidsbureau: www.volkerrail.nl
- Henk Looijen: opleidingen@hloconsultant.nl.
Mocht u meer informatie willen ontvangen over specifieke opleidingen, dan kunt contact opnemen met Railcenter of kijken op de website van Railcenter, mailen naar een van de overige aanbieders of contact opnemen via info@railalert.nl.
-
Waar vind ik aanvullende informatie over het indienen van een klacht, bezwaar of beroep?
Stichting railAlert heeft procedures voor het indienen van een klacht, bezwaar of beroep met betrekking tot examinering en certificering van personen. In de reglementen staat hoe en bij wie u uw klacht, bezwaar of beroep kunt indienen en op welke wijze, en door wie, de afhandeling plaatsvindt.
Document Reglement Bezwaar en Beroep Persoonscertificering Klachtenregeling Bezwaarformulier Klachtenformulier Een klacht, bezwaar of beroep dient altijd schriftelijk (per e-mail of als brief) binnen de daarvoor geldende termijn te worden ingediend. Voor het indienen van een klacht of een bezwaar moet u gebruikmaken van de formulieren.
Na invullen kunt u het versturen naar info@railalert.nl
LW RH 29-10-2019
-
Waar vind ik aanvullende informatie over de geldigheid van certificaten?
In elk certificeringsschema worden voorwaarden benoemd. Eén daarvan is de geldigheidsduur. In het document "Geldigheidsduur van certificaten, medische en psychologische keuringen" is aangegeven hoe lang uw certificaat geldig is. De voorwaarden voor de geldigheid en voor de verlenging van de geldigheid (hercertificering) staan beschreven in het desbetreffende certificeringsschema.
Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, is een certificaat ongeldig. Zodra een certificaat ongeldig is, mag de betreffende taak niet uitgevoerd worden.
Document Geldigheidsduur van Certificaten Medische en Psychologische keuringen LW RH 29-10-2019
-
Wat staat er in het reglement voor de beoordeling van de vakbekwaamheid?
In het reglement voor de beoordeling van de vakbekwaamheid staan de procedures beschreven voor de voorbereiding en de uitvoering van de beoordeling van vakbekwaamheid.
Document Reglement voor de beoordeling van de vakbekwaamheid -
Medische of psychologische eisen NVW-taken: wat zijn de eisen?
Voor een aantal veiligheidstaken die onder regels van het Normenkader Veilig Werken (NVW) vallen, gelden aanvullende medische of psychologische eisen.
Document Versie Publicatiedatum Medische geschiktheidseisen m.b.t. uitvoering van veiligheidstaken 2.6 01-11-2019 Psychologische geschiktheidseisen m.b.t. uitvoering van veiligheidstaken 1.5 01-11-2019 LW RH 29-10-2019
-
Medische of psychologische eisen: welke instellingen mogen deze keuringen uitvoeren?
Keuringen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door keuringsinstituten die:
a) door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkend zijn èn waarmee railAlert een overeenkomst heeft of
b) door railAlert erkend zijn op grond van haar eigen ‘Erkenningsregeling voor keuringsinstituten’ (zie Systeemcertificering).
U kunt voor keuringen bij de volgende instellingen terecht:
Medisch:
Psychologisch:
Arts-deskundige
Ten aanzien van de belastbaarheidseis "Kleuren zien" kan de uitslag van de test aanleiding geven tot een nader oordeel. Hierbij kan de keuringsarts, na akkoord van de werkgever van de keurling, besluiten een arts-deskundige in te schakelen. De arts-deskundige verricht zelf geen keuringen, maar geeft de keuringsarts alleen advies. Door hun specialisatie kunnen arts-deskundigen de keuringsarts verdergaand inzicht geven in de eisen en risico’s ten aanzien van werken op of nabij het spoor.
Om als arts-deskundige advies te mogen geven is een overeenkomst met Stichting railAlert vereist. Een keuringsarts kan zich voor advies van een aangewezen arts-deskundige wenden tot: Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland BV (IKA Ned).
De arts-deskundige staat genoemd in artikel 3.3.3.a van de Medische geschiktheidseisen m.b.t. uitvoering van veiligheidstaken in het kader van VVW-Trein, VVW-Tram en VVW-Metro.
LW RH 29-10-2019
-
Wat is en doet de Werkkamer Persoonscertificering?
De scope van de werkkamer is de certificering van personen voor taken waarvan een medewerker moet kunnen aantonen dat hij beschikt over de vereiste vakbekwaamheid. Het betreft taken die:
- in het Normenkader Veilg Werken (NVW) en/of Voorschrift Veilig Werken (VVW, Trein, Tram en Metro) zijn opgenomen;
- door in railAlert vertegenwoordigde partijen aangewezen zijn en binnen de scope van stichting railAlert vallen;
- door in railAlert vertegenwoordigde partijen aangewezen zijn en buiten de scope van stichting railAlert vallen, maar waarvan certificering wel door het bestuur van Stichting railAlert geaccepteerd is.
N.B.
In railAlert zijn vertegenwoordigd Bouwend Nederland, NL ingenieurs, de Branchevereniging voor Werkplekbeveiligingsbedrijven en Personeelstellers Railinfra en de railinfrabeheerders in Nederland.De werkkamer is verantwoordelijk voor:
- het opstellen van het beleid ten aanzien van de borging van de vakbekwaamheid in de railinfrastructuur ter goedkeuring en vaststelling door het bestuur;
- het opstellen van richtlijnen en procedures en het ontwikkelen van certificeringsschema’s;
- aanwijzen van gedelegeerde opdrachtgevers of projectleiders voor het ontwikkelen van certificeringsschema’s en examens;
- In overleg met gedelegeerde opdrachtgevers (GO’s) instellen van klankbordgroepen;
- opstellen en beheren van een bezwaar- en beroepsprocedure.
LW RH 29-10-2019
-
Wie zitten er namens de railinfrabranche in de Werkkamer Persoonscertificering?
Bezetting
Naam Functie Vertegenwoordigt H. Roodhardt Voorzitter Stichting railAlert/ProRail M. Krijzer Lid ProRail A. Estirado Lid BWR (SpoorTotaal) J. Raats Lid NL Ingenieurs (Movares) W. Franken Lid ProRail R. van Son Lid Railcenter R. van Amerongen Lid ProRail J. Dijkhuis Lid Strukton M. Folkerts Lid VRI (Assetrail) S. Cleophas Lid Lokaal Spoorbedrijven (HTM) P.A. Nusse Secretaris Stichting railAlert Huishoudelijk reglement werkkamers
-
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Persoonscertificering.
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Productcertificering
-
Hoe ziet het certificeringsproces van werkplekbeveiligingsmiddelen eruit?
Certificeringsregeling Productregister/Stickers Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om alleen nog met gecertificeerde mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen te werken. Sinds 1 april 2015 moeten deze ook zijn voorzien van een railAlert-sticker. Voor certificering is gekozen om structuur aan te brengen in het proces en de kwaliteit te borgen van de middelen die aanrijdingen moeten voorkomen. Productcertificering leidt tot een kwalitatief goed proces dat ervoor zorgt dat met veilige en gekeurde middelen wordt gewerkt. De stickers op de middelen maken zichtbaar voor de gebruiker dat de middelen zijn toegelaten.
Werkwijze
- het werkplekbeveiligingsmiddel aanmelden voor certificering kan bij de stichting railAlert via info@railalert.nl;
- railAlert zorgt ervoor dat het middel bij ProRail wordt aangemeld voor de toets op de infracompatibiliteit. Het streven is om het toetsingskader te publiceren op de website van railAlert zodat dit een transparant onderdeel van het toetsingskader wordt;
- in de Werkkamer Productcertificering wordt besloten of het om een “vast” of “mobiel” middel gaat. Als het een mobiel middel betreft, volgt het railAlert-certificeringsproces. Als het om een vast middel gaat, kan dit bij ProRail worden aangemeld;
- als het railAlert-certificeringstraject wordt gevolgd, selecteert u als leverancier een Inspectie Instelling die uiteindelijk het veiligheidsdossier beoordeelt;
- de Inspectie Instelling toetst het middel aan geldende wet- en regelgeving, zoals nationale en Europese normen, en geeft namens railAlert een productcertificaat af;
- op basis van het productcertificaat kunt u bij railAlert de stickers bestellen die op de gecertificeerde middelen moeten worden aangebracht.
Voor meer informatie zie de certificeringsregeling.
Op dit moment zijn er door railAlert alleen mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen voor Hoofdspoor gecertificeerd. Het streven is om in de toekomst ook middelen voor Lokaal Spoor (tram en metro) te certificeren.
Voor hoofdspoor zijn gecertificeerd:
- fysieke afschermingen (hekwerken);
- zelfsignalerende kortsluitlansen;
- automatische gegarandeerde waarschuwingsinstallaties.
Zie de catalogus voor een overzicht van de reeds gecertificeerde middelen.
Afbakening van de gevaarzone
Voor de als markering en afbakening gebruikte materialen, meestal linten en kettingen, geldt geen certificeringsregeling. De gebruikte materialen zijn zeer divers; een verplichte certificering zal voor de railinfrabranche voornamelijk beperkingen geven.
Wel zijn er enkele generieke veiligheidseisen gesteld aan deze markeringen:
- ze mogen bij belasting niet in de gevarenzone komen;
- hoogte minimaal 80 cm;
- aanwijzingen en instructies in het Nederlands;
- materiaal moet elektrisch geïsoleerd zijn, zodat spanning niet getransporteerd kan worden;
- materiaal moet bij weinig licht ook goed zichtbaar zijn.
LW RH 29-10-2019
-
Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om alleen nog met gecertificeerde mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen te werken. Sinds 1 april 2015 moeten deze ook zijn voorzien van een railAlert-sticker.
Voor certificering is gekozen om structuur aan te brengen in het proces en de kwaliteit te borgen van de middelen die worden gebruikt ter voorkoming van aanrijdingen. Productcertificering is een kwalitatief goed proces dat ervoor zorgt dat met veilige en gekeurde middelen wordt gewerkt. De stickers op de middelen maken het zichtbaar voor de gebruiker dat de middelen zijn toegelaten. -
Wat is de certificeringsregeling voor werkplekbeveiligingsmiddelen?
Voor het certificeren van werkplekbeveiligingsmiddelen is van belang:
1. Een stroomschema; of een middel gecertificeerd moet worden.
2. Het certificeringsschema voor werkplekbeveiligingsmiddelen tegen aanrijdgevaar.
3. Toetsingskader, vast te stellen door de werkkamer. De infrabeheerder kan hierbij aanvullende eisen stellen voor de infracompatabiliteit. Zie het document hieronder voor de eisen aan infracompatibiliteit die ProRail stelt.
4. Keuze en overzicht met inspectie-instellingen.
Om het proces gestructureerd te laten verlopen, kunt u als leverancier/producent in de beginfase uw middel aanmelden bij info@railalert.nl als loket voor productcertificering. Alle relevante informatie over productcertificering vindt u terug in de documenten hieronder.Document Versie Publicatiedatum 1.6
6-9-2021
Toetscriteria infracompatibiliteit ProRail BIFC-WPBM-000
22-11-2016
Overzicht toetskader 1.0
20-02-2020
Handhavingsdocument 2.0
6-9-2021
Aangemelde middelen bij railAlert 1.27
04-07-2018
Na de aanmelding bij railAlert wordt vastgesteld of een middel vast of mobiel is. Als het vast is, kan het middel bij ProRail worden aangemeld voor beoordeling en toelating. Mobiele middelen kunnen het certificeringsproces van railAlert doorlopen, zoals beschreven in het certificeringsschema. Voor nieuw-gecertificeerde middelen vraagt Stichting railAlert een fee van € 2100 per middel; dit bedrag wordt via de inspectie-instelling verrekend.
LW RH 29-10-2019
-
Welke middelen moeten gecertificeerd zijn?
Het bestuur van Stichting railAlert heeft in 2014 besloten dat alle werkplekbeveiligingsmiddelen in de spoorinfrabranche gecertificeerd moeten zijn, zodat onafhankelijk is aangetoond dat deze middelen veilig zijn.
Tot nu toe zijn meer dan twintig mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen tegen aanrijdgevaar op het hoofdspoor gecertificeerd, zoals hekwerken, kortsluitlansen en gegarandeerde waarschuwingsinstallaties. ProRail beoordeelt vaste middelen. Wisselklemmen, sein 513-borden en materialen die gebruikt worden voor de afbakening van de gevarenzone worden niet gecertificeerd door railAlert.
De Werkkamer Productcertificering certificeert in de toekomst ook middelen die moeten beschermen tegen elektrocutie. Daarnaast zullen werkplekbeveiliginsgmiddelen voor lokaal spoor (tram en metro) gecertificeerd worden.
LW RH 1-11-2019
-
Welke producten zijn al gecertificeerd?
Productregister
In het productregister staan alle middelen waarvoor de leverancier/producent een productcertificaat heeft.
Naam product Certificaatnummer Leverancier Inspectie
Instelling
Datum
van ingang
ZKL3000 01C10072014/13052/15002 Dual Inventive Dekra Rail BV 10-07-2014 Magnetic
Safety Barrier
02C30072014.19603/25001 Rail Safety
Systems (RSS)
Aboma Rail 30-07-2014 Cliplans 01C04122014/140296/15003 VolkerRail SAFAC
Dekra Rail BV 17-11-2014 Cliplans V1 01C26112020/190470/15012 VolkerRail
Dekra Rail BV 26-11-2020 Safetech
Fence
02C30122015/20492/25002 Saferail BV Aboma Rail 09-01-2015 FWA II 02C06012015/21090/25003 Volkerrail SAFAC Aboma Rail 09-01-2015 Smartfence 02C06012015/21091/25004 Volkerrail SAFAC Aboma Rail 09-01-2015 ZKL3000 RC 15O223O1C/í 3031312 Dual Inventive Dekra Rail BV 23-02-2015 ZKL II 01C02072015/140279/15004 Railpro Dekra Rail BV 02-07-2015 Minimel 95 01C01092015/150224/15005 Schweizer
Electronic AG
Dekra Rail BV 01-09-2015 Klick und Schnapp 01C02122015/150056/15006 Railsupport
Dekra Rail BV 02-12-2015 Houten hekwerk recept
"railAlert" Versie 2016 en 2021
Diverse
HHC-DRS
Ricardo
08-09-2016
4-5-2021
JMV Safety System
JMV Groep BV
HHC-DRS 26-09-2016 JMV Safety System Wood
JMV Groep BV
HHC-DRS 10-04-2017 Houten hekwerk "van Roon"
van Roon Railinfra
HHC-DRS 20-07-2017 Hekwerk P7
BAM Railinfra
HHC-DRS 07-07-2017 Protegg menskerend hekwerk
BAM Infra E&W
HHC-DRS 22-09-2017 Hekwerk Valpro2
ACON BV
HHC-DRS 07-07-2017 Automatisch waarschuwingsysteem MFW (NL)
Zöllner
Dekra Rail BV 18-04-2018 ATWS3000
Dual Inventive
Dekra Rail BV 02-07-2018 Minimel Lynx
Schweizer Electronic
Dekra Rail BV 12-07-2018 N.B. Sein 513 en wisselklemmen hoeven niet gecertificeerd te worden; deze moeten voldoen aan de geldende regelgeving van ProRail.
Alle door railAlert gecertificeerde middelen zijn opgenomen in een catalogus. Deze is te downloaden via deze link:
Catalogus met gecertificeerde mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen
Afbakening van de gevaarzone
Voor materialen die gebruikt worden voor afbakening en markering gelden enkele algemene eisen.
Voor de als markering en afbakening gebruikte materialen, meestal linten en kettingen, geldt geen certificeringssregeling. De gebruikte materialen zijn zeer divers; een verplichte certificering zal voor de railnfrabranche voornamelijk beperkingen opleveren.
Wel zijn enkele generieke veiligheidseisen gesteld aan deze markeringen:
- ze mogen bij belasting niet in de gevarenzone komen;
- hoogte minimaal 80 cm;
- aanwijzingen en instructies in het Nederlands;
- materiaal moet elektrisch geïsoleerd zijn, zodat spanning niet getransporteerd kan worden;
- materiaal moet bij weinig licht ook goed zichtbaar zijn.
Stickers
Middelen die beschikken over een productcertificaat worden voorzien van een railAlert-sticker. Het doel van deze sticker is dat de gebruiker ziet dat het middel veilig/gekeurd is. De producent/leverancier bepaalt waar de stickers zichtbaar geplaatst moeten worden. Daarnaast kan de opdrachtgever zien dat het om een gecertificeerd werkplekbeveiligingsmiddel gaat.
Er zijn twee verschillende stickers:
A. Voor op de hekwerken: alle staanders dienen voorzien te zijn van een railAlert-keuringsticker met gemarkeerde datum tot wanneer de keuring geldig is.
B. Mobiele middelen die herkeurd moeten worden: een sticker met jaartalen en maanden op alle losse onderdelen die regelmatig gekeurd of gekalibreerd moeten worden. Op de sticker dient de datum gemarkeerd te worden tot wanneer het middel of onderdeel van het middel gekeurd is.
De stickers kunnen alleen door de producent/leverancier besteld worden.Voor de houten hekwerken van het "recept railAlert" geldt geen stickerplicht; hiervan is alleen het recept gecertificeerd en zijn de onderdelen algemeen verkrijgbaar bij diverse leveranciers. Deze hekwerken dienen wel van een ingevulde inspectiekaart te zijn voorzien en de staanders van het hekwerk moeten zichtbaar gemarkeerd zijn met een datum van eerste ingebruikname.
Prijzen (exclusief btw):
Type A Sticker voor hekwerken, per vel van 42 stickers €12,50 Type B Sticker voor mobiele middelen, niet zijnde hekwerken met keuringsdatum, per stuk €10,-
U kunt hiervoor het bestelformulier gebruiken.
De stickers worden vooraf betaald.LW RH 1-11-2019
-
Waar vind ik informatie over de houten hekwerken van railAlert?
Mobiele hekwerken die gebruikt worden als fysieke afscherming dienen gecertificeerd te zijn volgens het certificeringsschema.
Zie het productregister voor een actueel overzicht van de beschikbare middelen en de leveranciers hiervan.
Een van de gecertificeerde middelen is het houten hekwerk volgens het recept van railAlert.
De stichting heeft dit in 2016 laten certificeren en kostenloos beschikbaar gesteld aan de railinfrabranche. In 2021 is dit recept aangepast aan de Europese norm NEN-EN16704 2-2. De bijzonderheden en de gebruikshandleiding van het recept voor een houten hekwerk staan in onderstaande documenten.
Document Versie Publicatiedatum Houten hekwerk gebruiksvoorschrift 2.0 8-7-2021 Spooropstelling met houten hekwerk 1.01 8-7-2021 RAMSHE-Houten hekwerk analyse 2.0 8-7-2021 Veelgestelde vragen over fysieke afscherming incl. houten hekwerk 2.0 8-7-2021 Testrapport recept houten hekwerk 2021 1.0 8-7-2021 LW RH 29-10-2019
-
Gecertificeerde GW-installaties voldoen aan Europese regelgeving en normen. Het gebruik van deze optie is toegestaan, mits onderbouwd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), in de werkplekbeveiligingsklasse Gegarandeerde Waarschuwing.
-
Hoe werkt de stickerregeling voor gecertificeerde middelen?
Alle gecertificeerde middelen dienen te zijn voorzien van en sticker van railAlert, zodat voor medewerkers in en langs het spoor duidelijk is dat het om een veilig middel gaat. Een uitzondering geldt voor het houten hekwerk van het recept railAlert; dit dient te zijn voorzien van een inspectiekaart.
Gecertificeerde werkplekbeveiligingsmiddelen (uitgezonderd hekwerk recept "railAlert") moeten regelmatig gekeurd en/of gekalibreerd worden om vast te stellen of deze middelen nog veilig werken. De voor de keuring verantwoordelijke partij (meestal de certificaathouder) kan dit aantonen met een keuringsticker van railAlert. Op deze sticker is gemarkeerd tot wanneer de keuring geldig is.
-
Wat is en doet de Werkkamer Productcertificering?
De scope van de werkkamer is de certificering van werkplekbeveiligingsmiddelen en middelen ter voorkoming van elektrocutiegevaar die in of nabij de railinfrastructuur gebruikt worden.
De werkkamer is verantwoordelijk voor:
- opstellen van het beleid voor de borging van veilige en infra-compatibele werkplekbeveiligingsmiddelen in de railinfrastructuur, ter goedkeuring en vaststelling door het bestuur;
- het opstellen van richtlijnen en procedures, en het ontwikkelen van certificeringsschema’s;
- aan het bestuur voorstellen van de afdracht per certificering ter dekking van de ontwikkelkosten;
- opstellen en beheren van een bezwaar- en beroepsprocedure.
LW? RH 29-10-2019 -
Wie zitten namens de railinfrabranche in de Werkkamer Productcertificering?
Naam Functie Vertegenwoordigt Termijn tot J. Pruntel Voorzitter namens VRI (Asset Rail) juni 2025 M. Braam Lid namens VRI (Volkerrail) januari 2024 M. van de Kerhof Lid Leveranciers (Dual Inventive) januari 2026 A. Saarloos Lid ProRail Kwaliteit & Veiligheid december 2023 VACANT Lid ProRail lijnmanagement H.P. van Leiden Lid BWR (Saferail) oktober 2026 VACANT Lid NL Ingenieurs J. van Gisbergen Lid Ricardo Certification B.V.
januari 2027 K. Lups Secretaris Stichting railAlert december 2026 -
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Productcertificering.
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Regelgeving aanrijdgevaar hoofdspoor
-
Wat is de inhoud van het nieuwe concept Vvw aanrijdgevaar trein (Vvw-at)?
Conceptdocumenten Voorschrift veilig werken – aanrijdgevaar trein (Vvw-at)
Hieronder zijn de conceptdocumenten met betrekking tot het nieuwe Vvw-at (voorheen VVW-trein) gepubliceerd.
Let op!, het nieuwe Vvw-at dient nog getoetst te worden door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en is dus nog niet van kracht. Deze documenten zijn uitsluitend ter informatie gepubliceerd, zodat geïnteresseerden alvast kennis kunnen nemen van de inhoud. De inhoud kan nog wijzigingen naar aanleiding van de toetsing door de NLA!
Document Versie Publicatiedatum Concept Voorschrift veilig werken -aanrijdgevaar trein (Vvw-at) 1.0 ( Vvw-at 1.0. 2023-07-11) 13-07-2023 Bijlage 9 van het Vvw-at 1.0: RIE's voor specifieke situaties versie 220921 13-07-2023 Concept Onderbouwingsdocument Vvw-at 1.0 versie15.230711 13-07-2023 Bijlage 1 van het onderbouwingsdocument: RIE's generieke maatregelen versie 220624 13-07-2023 Bijlage 2 van het onderbouwingsdocument: RIE's voor onderbouwing wijzigingen 2023 ten opzichte van 2013 versie 220918 13-07-2023 -
Aanrijdgevaar hoofdspoor: welke regels heeft de railinfrabranche (hoofdspoor) opgesteld?
Wet- en regelgeving
Belangrijke wetten in het kader van de veiligheid bij werken op en rond railinfrastructuur (hoofdspoor) zijn:
- Spoorwegwet
- Arbowet
Regelgeving railAlert
Stichting railAlert heeft, binnen de wettelijke kaders, regelgeving vastgesteld voor de railinfrabranche. Deze regelgeving is bindend voor het werken op of rond het spoor.
De regelgeving is door en voor de branche opgesteld voor het verrichten van werkzaamheden op en in de nabijheid van railinfrastructuur. Voor de railinfrabranche geldt het Normenkader Veilig Werken (NVW) hierbij als bedrijfsoverstijgende uitwerking van deze regelgeving, in combinatie met het Voorschrift Veilig Werken (VVW-Trein). De scope beperkt zich tot aanrijd- en elektrocutiegevaar. Het Normenkader Veilig Werken (NVW) is van toepassing op alle railinfrabeheerders, opdrachtgevers, opdrachtnemers en werkgevers die proces- en projectmatige werkzaamheden (laten) uitvoeren aan railinfrastructuur die vallen onder de Spoorwegwet.
Het doel van de regelgeving is:- aantoonbaar bereiken en/of handhaven van het hoogst haalbare veiligheidsniveau ten aanzien van aanrijd- en elektrocutiegevaar;
- het sturen op het verbeteren van de veiligheidsprestaties bij het uitvoeren van werkzaamheden in of nabij de railinfrastructuur.
LW RH 25-10-2019 -
Wat is en doet de Werkkamer 'aanrijdgevaar trein' (at)?
De scope van de werkkamer is:
- uitwerken van wetgeving in regelgeving en opstellen van regelgeving die betrekking heeft op het verrichten van werkzaamheden op en in de nabijheid van railinfrastructuur;
- creëren van draagvlak voor regelgeving;
- analyseren en rapporteren naar aanleiding van het veiligheidsdashboard voor de railinfrabranche. Trends signaleren en bij werkkamers en/of organisaties neerleggen.
De werkkamer is verantwoordelijk voor:
- stimuleren en ondersteunen van de bedrijven bij het organiseren van veilig werken;
- beheer van uitgewerkte regelgeving;
- het opstellen van richtlijnen en procedures, het ontwikkelen van de uitwerking van wet- en regelgeving;
- toetsen van resultaat van de regelgeving op de kwaliteit en de praktische toepasbaarheid ervan.
LW RH 25-10-2019 -
Wie zitten er namens de railinfrabranche in de Werkkamer 'aanrijdgevaar trein' (at)?
Bezetting
Naam Functie Vertegenwoordigt L. Siesling Voorzitter NL Ingenieurs (Movares) D. van Ekris Lid ProRail R. van Amerongen Lid ProRail N. Plemper Lid ProRail J. Berckenkamp Lid VRI (Strukton Rail) F. Hoekstra Lid VRI (VolkerRail) K. Meekma Lid NL Ingenieurs (Arcadis) E. Vittali Lid BWR (Railsupport) H. Strik Lid NS Stations E. Spreij Lid Railcenter (Waarnemend lid) M. Edwards Secretaris Stichting railAlert Huishoudelijk reglement werkkamers
-
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Uitwerken Regelgeving (hoofdspoor).
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
LW RH 25-10-2019
Regelgeving aanrijdgevaar lokaal spoor
-
Aanrijdgevaar Lokaal Spoor: welke regels heeft de branche (Lokaal Spoor) opgesteld?
Wet- en regelgeving
Belangrijke wetten in het kader van de veiligheid bij werken op en rond de railinfrastructuur van metro en tram zijn:
- Wet lokaal spoor
- Arbowet
Regelgeving railAlert
Stichting railAlert heeft, binnen de wettelijke kaders, regelgeving vastgesteld voor de railinfrabranche. Deze regelgeving is bindend voor het werken op of rond het spoor.
De regelgeving is door en voor de branche opgesteld voor het verrichten van werkzaamheden op en in de nabijheid van railinfrastructuur. Voor de railinfrabranche geldt het Normenkader Veilig Werken (NVW) hierbij als bedrijfsoverstijgende uitwerking van deze regelgeving, in combinatie met het Voorschrift Veilig Werken (VVW-Tram en -Metro). De scope beperkt zich tot aanrijd- en elektrocutiegevaar. Het Normenkader Veilig Werken (NVW) is van toepassing op alle railinfrabeheerders, opdrachtgevers, opdrachtnemers en werkgevers die proces- en projectmatige werkzaamheden (laten) uitvoeren aan railinfrastructuur die vallen onder de Wet lokaal spoor.
Het doel van de regelgeving is:
- aantoonbaar bereiken en/of handhaven van het hoogst haalbare veiligheidsniveau ten aanzien van aanrijd- en elektrocutiegevaar;
- het sturen op het verbeteren van de veiligheidsprestaties bij het uitvoeren van werkzaamheden in of nabij de railinfrastructuur.
LW RH 29-10-2019 -
Aanrijdgevaar Lokaal Spoor (Tram): waar vind ik de regelgeving voor 'Tram'?
Regelgeving met betrekking tot Aanrijdgevaar 'Tram' vindt u hier.
-
Aanrijdgevaar Lokaal Spoor (Metro): waar vind ik de regelgeving voor 'Metro'?
Regelgeving met betrekking tot Aanrijdgevaar 'Metro' vindt u hier.
-
Wat is en doet de Werkkamer Lokaal Spoor (Tram en Metro)?
De scope van de werkkamer zijn de uitwerkingen van wet- en regelgeving voor het verrichten van werkzaamheden op en in de nabijheid van railinfrastructuur, vallend onder de Wet lokaal spoor.
Verantwoordelijkheden
De werkkamer is verantwoordelijk voor:
- het opstellen van regelgeving, (branche)richtlijnen en procedures;
- het toetsen van resultaat van de regelgeving op de kwaliteit en praktische toepasbaarheid ervan;
- stimuleren en ondersteunen van de bedrijven bij het organiseren van veilig werken.
LW RH 29-10-2019 -
Wie zitten er namens de railinfrabranche in de Werkkamer Lokaal Spoor (Tram en Metro)?
Bezetting
Naam Functie Vertegenwoordigt Walter Heemskerk Voorzitter Stichting railAlert / HTM Andre Mesie Lid Regiotram Utrecht Roel in den Bosch Lid RET Remco Brandenburg Lid de Wilde BV Jaider Viola Lid BAM Rail (VRI) Hans de Lange Lid GVB Mark van Wijlen Lid BWR (Oilfield R&R) Steven Cleophas Lid HTM Jan Willem Bouweir Waarnemer ILenT Kirsten Lups Secretaris Stichting railAlert Huishoudelijk reglement werkkamers
-
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Lokaal Spoor (Tram en Metro).
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Regelgeving elektrocutiegevaar hoofdspoor
-
Elektrocutiegevaar: welke regels heeft de railinfrabranche opgesteld?
- VVW-HS
- VVW-LS (in ontwikkeling)
- Electrotechnisch VeiligheidsHandboek (EVH) Lokaal Spoor
- Beheer en uitgifte Landelijke Lijst
-
Elektrocutiegevaar: waar vind ik de regelgeving?
Wet- en regelgeving
Belangrijke wetten in het kader van de veiligheid (elektrocutiegevaar) bij werken op en rond railinfrastructuur zijn:
- Spoorwegwet
- Arbowet
- Wet lokaal spoor
Voor de Spoorwegwet kunt u kijken op de site Overheid. Op de site van de Inspectie Leefomgeving en Transport staat een overzicht van de overige wetten en besluiten.
Regelgeving railAlert
Stichting railAlert heeft, binnen de wettelijke kaders, regelgeving vastgesteld voor de railinfrabranche. Deze regelgeving is bindend voor het werken op of rond het spoor.
-
Wat is en doet de Werkkamer Elektrische Veiligheid?
Doel van de Werkkamer Elektrische Veiligheid is:
- Het creëren van bewustwording en verhogen van kennis over elektrische veiligheid in de branche
- Versterken van de veiligheidscultuur- en gedrag op het gebied van EV in de branche
- Het vaststellen en uitwerken van regelgeving voor het veilig werken aan en/of in de nabijheid van elektrotechnische installaties (laag- en hoogspanning) voor zowel Hoofdspoor als Lokaal Spoor ter voorkoming van elektrotechnische ongevallen
- Adviseren ten aanzien van EV installaties
- Het onderbrengen van regelgeving bij railAlert
- Uniformeren van regelgeving en regimes voor Lokaal Spoor en Hoofdspoor
- Streven naar een uniform aanwijsbeleid in de branche (eenduidigheid in taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van EV functionarissen
- Inzage hebben in en het benoemen van alle lopende EV veiligheidsinitiatieven en daar waar de WK invloed op kan oefenen dit ook realiseren.
Specifieke thema’s worden belegd bij (tijdelijke) werkgroepen. Op dit moment zijn de volgende werkgroepen actief:
- Werkgroep Laagspanning
- Werkgroep Kwaliteitsverbetering Werkvoorbereiding
- Werkgroep Leren van Incidenten
-
Wie zitten er namens de railinfrabranche in de Werkkamer Elektrische Veiligheid?
Bezetting
Naam Functie Vertegenwoordigt Robert Taen Voorzitter Voorzitter (Apollo 13) Rob Vrolijk Lid Lokaal Spoor (HTM) Hans Dufrenne Lid BWR (D&G Spoorinfra) Mike van Ham Lid VRI (Dura Vermeer Railinfra) Jeroen Rolink Lid ProRail Leo Vliegenthart Lid Lokaal Spoor (RET) Marcel Dijkstra Lid Strukton Leen Boer Lid Infraspeed Maintenance (HSL) Rob de Jeu Lid ProRail Maikel Rijkhoff Lid Lokaal Spoor (GVB) Danny van Dam Lid VRI (BAM) Stephan van den Broek Lid NL Ingenieurs (Movares) Peter Bos Lid ProRail Jos de Jong Lid VRI (Volker) Jeroen Wijnmalen Lid Swietelsky Albert Holtrust Lid Railcenter Marcel Edwards Secretaris Stichting railAlert Huishoudelijk reglement werkkamers
-
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Regelgeving EV.
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Systeemcertificering
-
De Werkkamer Systeemcertificering is verantwoordelijk voor het beheer van de certificeringsregeling Personeelstellen en Werkplekbeveiliging en de erkenningsregeling Keuringsinstituten (MO/PO).
Doel is het borgen van het kwaliteitsniveau van Personeelstellers en Werkplekbeveiligingsbedrijven door o.a. certificering zodat veiligheidsfunctionarissen zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor het personeel in de spoorse omgeving.
Certificering door Stichting railAlert is een voorwaarde voor erkenning door ProRail. Pas na een erkenning van ProRail kunt u als werkplekbeveiligingsbedrijf of personeelsteller aan de slag.
-
De laatste versie van de certificeringsregeling personeelstellen (PS) en werkplekbeveiliging (WPBV) en ondersteunende documenten vindt u hieronder.
Documenten Versie Publicatiedatum Certificeringsregeling PS en WPBV 3.7 Certificeringsregeling_PS_en_WPB 3.8 Van kracht op 01-07-2019 Ondersteunende documenten Versie Publicatiedatum 1.4 26-11-2013 railAlert-toelichting veiligheidsladder (wijziging in ProRail-erkenningsregeling) *
1.0 22-06-2018 * Deze toelichting betreft een belangrijke wijziging in de erkenningsregeling van ProRail.
-
De certificeringsregeling voor personeelstellen (PS) en werkplekbeveiliging (WPBV) geeft het kader aan. Deze regeling wordt getoetst door vakkundige auditors. Soms is er binnen het vakmanschap van de auditor ruimte voor een verschillende toepassing van de regels. railAlert heeft in dit verband twee toelichtingsdocumenten opgesteld die niet maat-, maar richtinggevend zijn.
Toelichtingsdocument Versie Publicatiedatum 1.2 01-04-2014 Toelichtingsdocument Versie Publicatiedatum 1.5 01-04-2014 LW RH 12-11-2019
-
Best Practices Versie Publicatiedatum 1.0 19-12-2017 -
Het proces voor certificering als personeelsteller en werkplekbeveiligingsbedrijf is beschreven in de Certificeringsregeling PS en WPBV, paragraaf 1.2, en railAlert Toelichting Veiligheidsladder. Deze toelichting betreft een belangrijke wijziging in de erkenningsregeling van ProRail.
LW RH 29-10-2019
-
NCI Certificering
Website: NCI Certificering
Contactpersoon: Hanneke de Vries-Dahrs
E-mail: info@nci-certificering.nl
Telefoon: 0181-481949
DEKRA
Website: DEKRA
Contactpersoon: L.D. van Essen
E-mail: : businessassurance.nl@dekra.com
Telefoon: 088-9683017
DNV GL Business Assurance B.V.
Website: DNV
Contactpersoon: M. van Gijlswijk
E-mail: marco.van.gijlswijk@dnvgl.com
Telefoon: 06-22963028
-
Welke werkplekbeveiligingsbedrijven en personeelstellers zijn door railAlert gecertificeerd?
Certificering door Stichting railAlert is een voorwaarde voor erkenning door ProRail. Pas na een erkenning van ProRail kunt u als werkplekbeveiligingsbedrijf of personeelsteller aan de slag.
De door railAlert gecertificeerde personeelstellers en werkplekbeveiligingsbedrijven zijn opgenomen in het register.
-
Medische of psychologische eisen: weke instellingen mogen deze keuringen uitvoeren?
Keuringen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door keuringsinstituten die:
a) door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkend zijn èn waarmee railAlert een overeenkomst heeft of
b) door railAlert erkend zijn op grond van haar eigen ‘Erkenningsregeling voor keuringsinstituten’.
Aanvraagformulier voor aanvragen Erkenning Keuringsinstituut.
-
Wat is en doet de Werkkamer Systeemcertificering?
De scope van de werkkamer is:
- de certificering van managementsystemen (mensen, machines en gereedschap en de organisatie daarvan) die in of nabij de railinfrastructuur ingezet worden en daarbij (kunnen) interfereren met de railinfrastructuur of de treinenloop. Het betreft managementsystemen die door railinfrabeheerders als zodanig zijn aangewezen.
Verantwoordelijkheden Werkkamer Systeemcertificering:
- het opstellen van beleid voor de borging van veilige werkmethoden voor personeel en techniek ter goedkeuring en vaststelling door het bestuur;
- het opstellen van richtlijnen en procedures, alsmede het ontwikkelen en in stand houden van de certificeringsregeling personeelstellen en werkplekbeveiliging;
- aan het bestuur voorstellen van de afdracht per certificering ter dekking van de ontwikkelkosten;
- het opstellen en beheren van een bezwaar- en beroepsprocedure.
Werkwijze 'overleggen en besluiten':
- zeswekelijkse vergaderingen;
- subwerkgroepen werken zaken uit, komen met voorstellen;
- besluiten voorgelegd aan werkkamer;
- terugkoppeling/voorleggen aan bestuur indien buiten mandaat.
Certificering:
- toetsen veiligheidscompetentie kandidaatbedrijven door de toelatingscommissie van de Werkkamer Systeemcertificering;
- certificeren van personeelstellers en werkplekbeveiligingsbedrijven door certificerende instellingen (CI’s);
- toezicht op de certificerende instellingen door de Werkkamer Systeemcertificering (eigen audits);
- toelating van nieuwe keuringsinstituten conform de Erkenningsregeling Keuringsinstituten.
LW RH 29-10-2019
-
Wat is de werkwijze van de Werkkamer Systeemcertificering?
Overleggen en besluiten:
- zeswekelijkse vergaderingen;
- subwerkgroepen werken zaken uit, komen met voorstellen;
- besluiten voorgelegd aan werkkamer;
- terugkoppeling/voorleggen aan bestuur indien buiten mandaat.
Certificering:- toetsen veiligheidscompetentie kandidaatbedrijven door toelatings-commissievan WK;
- certificeren van personeelstellers en werkplekbeveiligingsbedrijven door CI’s;
- toezicht op CI’s door werkkamer (eigen audits);
- toelating van nieuwe keuringsinstituten conform de erkenningsregeling voor keuringsinstituten.
LW RH 12-11-2019 -
Wie zitten er namens de railinfrabranche in de Werkkamer Systeemcertificering?
De certificeringsregeling wordt beheerd door de Werkkamer Systeemcertificering. De bezetting vindt u in de onderstaande tabel.
Naam Functie Vertegenwoordigt T. van der Worp Voorzitter Onafhankelijk Egbert Vittali Lid BWR C. den Hartog Lid VRI (van Gelder) Vacature Lid ProRail F. Verboom Lid ProRail H. van Rijn Lid BWR (DZBV) S. Boekee Lid NL Ingenieurs (SWECO) M. Alma Lid VRI (BAM) Astrid Plettenburg
Waarnemer CI's (NCI) M. Edwards Secretaris Stichting railAlert Huishoudelijk reglement werkkamers
-
Bekijk hier het jaarplan en het resultaat van het afgelopen jaar van de Werkkamer Systeemcertificering.
-
Staat (het antwoord op) uw vraag hier niet tussen?
https://www.railalert.nl/over-railalert/contact
of neem persoonlijk contact op met een van onze collega's.
Antwoorden op de vragen nav deze Safety Alert
-
Er worden in de branche diverse schrijfwijzen gehanteerd voor zowel begrippen als afkortingen. Dit kan verwarrend werken omdat we soms met eenzelfde afkorting iets anders bedoelen of vice versa. Daarom heeft railAlert eind 2022 besloten om voor alle begrippen en bijbehorende afkortingen de Nederlandse spelling te hanteren. Dit betekent dat alle functienamen en afkortingen met een kleine letter worden geschreven. Ook de naamgeving van regelgeving is aangepast waarbij we een aanvangen met een hoofdletter en verder alles met kleine letters schrijven (voorbeeld VVW-trein is nu Vvw-trein).
-
In de regelgeving is opgenomen: “De begeleider buitendienst gesteld spoor (bbd) zorgt voor het op veilige wijze begeleiden van spoorvoertuigen op buitendienst gesteld spoor”
In de Safety Alert is opgenomen: Aanscherping ten aanzien van de huidige regelgeving: rail-wegvoertuigen moeten tijdens het in- en uitzetten op een railinzetplaats of overweg ter plaatse worden begeleid door de aangestelde veiligheidsfunctionaris (bbd, llv of lwb).
De extra aanscherping betreft dus een maatregel tijdens het in en uitzetten. Deze aanscherping is regelgeving.
-
Geldt deze aanscherping alleen voor de inzet en uitzet periode i.o.m. de treindienstleider?
Deze aanscherping geldt voor alle inzetten en uitzetten van rail-wegvoertuigen, dus ook voor de inzet en uitzet periode i.o.m. de treindienstleider.
-
Dit moet de veiligheidsfunctionaris (leider werkplekbeveiliging, leider lokale veiligheid, begeleider buiten dienst gesteld spoor) doen die geïnstrueerd is voor deze specifieke taak.
Onder geïnstrueerd verstaan we: diegene die instructie heeft ontvangen van hiervoor verantwoordelijk functionaris:
- werkplekbeveiliger uitvoerende taken (wb-u) aan leider werkplekbeveiliging (lwb)
- leider werkplekbeveiliging (lwb) aan leider lokale veiligheid (llv) of begeleider buiten dienst gesteld spoor (bbd) en leider lokale veiligheid (llv) aan begeleider buiten dienst gesteld spoor (bbd)
-
Is de aanscherping in de Safety Alert wel of geen regelgeving?
Deze aanscherping is regelgeving. Aanscherping ten aanzien van de huidige regelgeving: rail-wegvoertuigen moeten tijdens het in- en uitzetten op een railinzetplaats of overweg ter plaatse worden begeleid door de aangestelde veiligheidsfunctionaris (bbd, llv of lwb).
-
Er moet, zoals gevraagd in de Safety Alert, ook in het Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) rekening gehouden worden met de in- en uitzetplekken. Dit geldt dus voor dus ook voor lopende project- en onderhoudscontracten.
-
Goed instructie geven is en blijft een aandachtpunt, er is door railAlert ook een bouwsteen ontwikkeld die als thema heeft “instructie hoe dan”, (instructie geven en krijgen), juist om dit punt aandacht te blijven geven.
-
Deze extra taak wordt bij een veiligheidsfunctionaris belegd, dit hoeft niet de leider werkplekbeveiliging (lwb) te zijn. Naast de opleiding, certificering worden veiligheidsfunctionarissen ingezet op een locatie die ook past bij zijn of haar ervaring. Het is de taak van de werkplekbeveiliger (wb) om voldoende en gekwalificeerd personeel te stellen.
-
LWB- en LLV-certificeringen en opleidingen hebben andere inhoud dat bij de BBD’ er.
Dit is correct, zie de certificeringsschema’s op de site van railAlert.
-
Correct, dit is niet verplicht, de instructie, aanwijzingen of communicatie gaan per telefoon, portofoon of mondeling.
Er zijn proeven gedaan met het vastleggen op band en naar aanleiding daarvan is besloten om daar niet mee verder te gaan. De afwegingen die hieraan ten grondslag lagen waren proportionaliteit, toegevoegde waarde van de extra barrière, veel partijen en dito systemen. Uiteraard wordt, om te leren van incidenten en na het vrijkomen van onderzoeken, naar verbetering/verandering van procedures , systemen, regelgeving en certificering gekeken en zal een wijziging zoals een nieuw systeem met logging hierin meegenomen kunnen worden als dit proportioneel verbetering oplevert.
-
Dit is correct en is een optie om als hulpmiddel te gebruiken. Let op, dit is in Nederland niet gecertificeerd als erkend veiligheidsmiddel.
-
Wie stelt de specificatie van een in te zetten Krol vast?
De werkvoorbereider (wvb) bepaalt welke werkzaamheden de krol vereist, de werkplekbeveiliging voorbereidende taken bepaalt vervolgens de mate van aanrijdgevaar en maatregelen.
-
-
Ja Dat klopt, de aangestelde veiligheidsfunctionaris (bbd, llv of lwb) moet fysiek terplaatse begeleiden en dus de machinist in de ogen kunnen kijken.
-
Correct, als er een uitzonderingspositie is dan moet dit buiten (op het project of bij de onderhoudswerkzaamheden) duidelijk zijn, bijvoorbeeld in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (Ri&e) of of andere documenten zoals de Voertuiginstructie (VTI) of de Werkplekonttrekkingstekening (WOT).
Antwoorden op de vragen nav deze praktijktip
-
VIEW is een webapplicatie van ProRail waarin gebruikers via een browseromgeving informatie kunnen bekijken uit de volgende Post-21 (deel)applicaties:
• BVK (BaanVak Kijker), om de actuele treinenloop (met vertragingen) op een baanvak te volgen.
• TNV (TreinNummer Volgen), om de actuele treinenloop op de emplacementen te volgen en actuele infratoestanden in te zien.
• Planscherm, om rijweginstellingen (planregels) per station – eigenlijk PPLG – te volgen.Het is niet toegestaan om VIEW te gebruiken voor veiligheidsdoeleinden, veiligheidsfuncties en veiligheidshandelingen, maar VIEW kan wel helpen om voortijdig in te grijpen en daarmee snel een einde te maken aan potentieel onveilige situaties.
Specifieke vragen rondom VIEW kunnen gemaild worden naar VIEW@prorail.nl
-
Is het veilig om een zkl op de vrije baan te gebruiken?
Ja, dat de zkl op een aantal secties door ontwerpkeuzes in de treinbeveiliging niet altijd zichtbaar wordt in VIEW doet niets af aan de functionaliteit van het werkplekbeveiligingsmiddel.
Controleer de juiste werking van de zkl altijd aan de hand van het knipperende controlelampje op de zkl, of in de applicatie van de leverancier.
-
Wij adviseren in de praktijktip om de juiste werking van de zkl altijd aan de hand van het knipperende controlelampje op de zkl, of in de applicatie van de leverancier te controleren.
De ZKL 3000 RC is een voorbeeld van een zkl die gecontroleerd kan worden door middel van een applicatie van de leverancier (Dual Inventive) en hoeft dus niet fysiek gecontroleerd te worden.