VACATURE: Voorzitter Werkkamer Productcertificering

VACATURE: Voorzitter Werkkamer Productcertificering

15 feb. 2024
Volgend bericht>>

Functiebeschrijving en profielschets

Voorzitter Werkkamer Productcertificering

  


Ter voorkoming van aanrijding zijn diverse gecertificeerde mobiele werkplekbeveiligingsmiddelen beschikbaar. De Werkkamer productcertificering stelt de toetskaders op, maakt duidelijk wie voor welke middelen verantwoordelijk is, maakt inzichtelijk welke gecertificeerde middelen beschikbaar zijn en zorgt voor handhaving van deze gecertificeerde werkplekbeveiligingsmiddelen.

 

Doel van de Stichting railAlert volgens de statuten

 

Doel van de Stichting railAlert, hierna te noemen de Stichting, is het bevorderen van de arbeidsveiligheid, in brede zin, bij aanleg en het beheer van railinfrastructuur zowel op als ook langs het spoor.

In het manifest ‘Samen Werkt!’ zijn de doelstellingen van stichting verder uitgewerkt, zie bijlage.

 

Zijn er afspraken ten aanzien van de voorzitters van de werkkamers?

 

Een voorzitter van een werkkamer (hierna te noemen VZ WK) is, net zo als leden van de werkkamers, benoembaar voor periode van vier jaar en is 1 x herkiesbaar.

Een VZ WK legt in eerste lijn verantwoording af aan de directeur van de Stichting. De voorzitters van de werkkamers en de directeur komen enkele keren per jaar samen om werkkamer overstijgende issues te bespreken.

 

Functie verantwoordelijkheden

 

Een VZ WK is verantwoordelijk voor het opstellen van een jaarplan (inclusief begroting) en bewaken (monitoren) van de vastgestelde jaarplanacties + begroting van een werkkamer. De VZ WK vormt samen met de projectleider/secretaris (beschikbaar gesteld vanuit de Stichting) het dagelijks bestuur van de werkkamer.

Een VZ WK zal circa één keer per zes weken een vergadering van de werkkamer voorzitten en zal daartoe de voorbereiding verzorgen in overleg met de projectleider/secretaris. Tevens is er eenmaal per jaar een overleg met het bestuur over de jaarplannen.

 

Positie in de organisatie

 

De VZ WK is verantwoordelijk voor de aansturing van een werkkamer die verder bestaat uit vertegenwoordigers van de opdrachtgevers en opdrachtnemers in de spoorinfra-sector en wordt ondersteund door een projectleider/secretaris vanuit de Stichting.

De VZ overlegt in het overleg ‘Voorzitters Werkkamers railAlert’ (VWr) en de directeur van de Stichting over alle belangrijke zaken en stemt deze af in het VWr. Ook kan een VZ WK, na overleg met de directeur, afstemmen met een bestuurslid; bijvoorbeeld als dit nodig is om te achterhalen, te raadplegen of mobiliseren. 

Zie hiervoor ook de regelement VWr als bijlage B.

De VZ onderhoudt contacten binnen zijn branche en creëert en sondeert daarmee het draagvlak voor het werk van de Stichting in het algemeen en de werkkamer in het bijzonder.

 

Functie eisen

 

Van de VZ WK worden de volgende eigenschappen en kwaliteiten verwacht:

  • beschikt over ervaring als manager van een onderneming waar arbeidsomstandigheden en veiligheid hoog op de agenda staan;
  • beschikt over voldoende leidinggevende ervaring; 
  • onderkent en onderschrijft de structuur en belangen van de railbranche en de Stichting en kan vanuit zijn/haar rol als VZ WK een onafhankelijke / objectieve positie innemen;
  • beschikt over contacten in het bedrijfsleven (branche);
  • heeft affiniteit met/ kennis van arbeidsomstandigheden/ veiligheid en is bereid zich af en toe in details te verdiepen;
  • heeft affiniteit met/ kennis van (delen van) het (spoorweg)systeem (trein en/of tram en/of metro) en/of is bereid zich af en toe in details te verdiepen;
  • heeft affiniteit met/ kennis van het specifieke thema van de werkkamer en is bereid zich af en toe in details te verdiepen;
  • is een sparringpartner voor de directeur en de projectleider/secretaris;
  • kan zich gemakkelijk begeven op verschillende niveaus van een onderneming en/of kan samen met de railAlert organisatie daar een weg in vinden;
  • is beschikbaar voor vier jaar met een optie voor verlenging van nog eens vier jaar;
  • beschikt over voldoende tijd (één - twee dagdelen per maand).

 

Informatie en solliciteren

Neem voor meer informatie contact op met:
Kirsten Lups, k.lups@railalert.nl 

 

Wil je solliciteren, stuur je motivatiebrief  naar: k.lups@railalert.nl
Wil je meer over railAlert lezen, kijk dan op: www.railalert.nl

 

Klik hier om deze vacature als PDF op te slaan

 

Bijlage - manifest ‘Samen Werkt!’ 

Bijlage - regelement VWr