Update nieuwe Voorschrift veilig werken laagspanning (Vvw-ls)

Update nieuwe Voorschrift veilig werken laagspanning (Vvw-ls)

17 jul. 2023
Volgend bericht>>

Het nieuwe Voorschrift veilig werken – laagspanning (Vvw-ls) is onlangs bijna geheel goedgekeurd door de werkkamer Arbo. Binnenkort zal het Vvw-ls ter toetsing worden aangeboden aan de NLA. Daarbij zullen ook de drie restpunten, waarover nog geen eenduidige visie is binnen de branche, aan de NLA worden voorgelegd.

 

Er is door de werkgroep Vvw-ls de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan dit nieuwe document. Meerdere versies zijn door de branche gereviewd en van commentaar voorzien. Al deze opmerkingen zijn één voor één verwerkt. Omdat het nieuwe regelgeving betreft, waarbij de NEN 3140 ‘vertaald’ diende te worden naar de specifieke situatie bij de spoorbranche, leverde dit soms discussies op, uiteindelijk met een (voorlopig) eindresultaat naar ieders tevredenheid. Er zijn daarnaast ook Veiligheidswerkinstructies - Laagspanning (Vwi’s) opgesteld en via de website van railAlert beschikbaar gemaakt voor de spoorbranche. In de tweede helft van dit jaar zullen weer nieuwe Vwi’s worden opgesteld.

 

Hoe verder? Ook voor het Vvw-ls is een kwalitatieve analyse opgesteld door de werkgroep Vvw-ls van de impact van het Vvw-ls op de organisatie en werkwijze van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Deze impactanalyse kan door bedrijven gebruikt worden als kader voor het inventariseren van de consequenties van de NEN 3140 c.q. de Vvw-ls voor de eigen organisatie. De impactanalyse zal ook aan het bestuur van railAlert worden voorgelegd.

 

Hoe blijft u op de hoogte? Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de toetsing door de NLA en de besluitvorming rond de drie restpunten zal zijn afgerond. Wanneer daarover meer duidelijkheid is, zal via een online informatiesessie en een sheetpresentatie aanvullende informatie aan de branche verstrekt worden over de inhoud van het nieuwe Vvw-ls en de transitietraject. Indien u belangstelling heeft voor de impactanalyse en/of het huidige concept Vvw-ls, kunt u dit opvragen via info@railalert.nl.