Elektrotechnisch Veiligheidshandboek Lokaal spoor gepubliceerd (metro/tram)

Elektrotechnisch Veiligheidshandboek Lokaal spoor gepubliceerd (metro/tram)

18 aug. 2022
Volgend bericht>>

Op 21 januari 2022 is het Elektrotechnisch Veiligheidshandboek Lokaal spoor (EVH) gereed gemaakt. De Werkkamer Elektrische Veiligheid heeft er de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt om de vier EVH’s van de verschillende lokaalspoorbedrijven (GVB, HTM, RET en Provincie Utrecht/Trambedrijf Utrecht) te harmoniseren tot één EVH voor de gehele railinfrabranche (lokaal spoor).

 

Het Elektrotechnisch Veiligheidshandboek is een handboek voor het veilig werken aan, met of nabij elektrische installaties in de railinfra. Het EVH bevat algemene regels die een vertaling zijn van de bepalingen in nationale en Europese regelgeving naar de praktijk bij tram- en/of metrobedrijven.  

 

Veiligheid bij elektrische installaties 

 

Wie werkt met, aan en in elektrische installaties moet zich aan regels houden. Dit ter bescherming van de medewerkers, de omgeving en de installatie. Het EVH is een beleidsdocument dat dient als hulpmiddel voor de beheersing van de elektrotechnische bedrijfsvoering binnen de lokaalspoorbedrijven (GVB, HTM, RET en Provincie Utrecht/Trambedrijf Utrecht). Het EVH bevat de voorschriften uit de NEN 3140, NEN 9140 en de NEN 3840, voor zover van toepassing bij de lokaalspoorbedrijven, en de eisen die lokaalspoorbedrijven zelf stellen aan het werken aan en nabij elektrische installaties. Waar nodig zijn de teksten bewerkt en aangevuld, zodat toepassen van het EVH leidt tot veiligheid bij werkzaamheden aan alle elektrische installaties. 

 

EVH op website railAlert 

 

De directies van GVB, HTM, Provincie Utrecht en RET hebben het EVH van toepassing verklaard voor iedereen die werkzaamheden verricht aan, met of nabij elektrische installaties en voor personen die deze werkzaamheden voorbereiden of er verantwoordelijk voor zijn. Stichting railAlert is verantwoordelijk voor het beheer en uitgifte van het EVH. Jaarlijks actualiseert de Werkkamer Elektrische Veiligheid van railAlert het EVH. Het EVH is hier te downloaden (pdf).