Fusie Stichting Arbeidsomstandigheden en Stichting railAlert

Fusie Stichting Arbeidsomstandigheden en Stichting railAlert

31 aug. 2018
Volgend bericht>>

Amersfoort, 31 augustus 2018 

 

Fusie Stichting Arbeidsomstandigheden en Spoorwegveiligheid en Stichting railAlert

De Stichting Arbeidsomstandigheden en Spoorwegveiligheid (SAS) en de Stichting railAlert zijn op 1 september gefuseerd tot één orgaan. Doel is de veiligheid van alle werknemers in de railinfrabranche te waarborgen. De nieuwe stichting gaat verder onder de naam Stichting railAlert.

 

Onlogische werkwijze

Voormalig SAS-bestuursvoorzitter Eric Weerepas legt uit: “We hielden ons allebei bezig met de veiligheid van de mensen in de railinfrabranche. Natuurlijk hadden we onze eigen speerpunten, voor ons lag de focus altijd vooral op Arbo-omstandigheden. Maar er zat ook veel overlap in het werk van SAS en railAlert. De werkwijze was niet altijd even logisch. Daarom hebben we besloten tot een fusie. Zodat voor de buitenwereld helder is wie we zijn en wat we doen en zodat intern de lijnen een stuk korter en overzichtelijker zijn.”

 

Werkkamer Arbo
Samen met Co van der Aa, bestuursvoorzitter van Stichting railAlert, zette Weerepas de fusie in gang. “In de nieuwe versie van railAlert is een extra pijler opgenomen die Arbo-zaken voor zijn rekening neemt. Weerepas is voorzitter van deze zogeheten Werkkamer Arbo. Zonder instemming van de Werkkamer Arbo wordt er niets aangepast in Arbo-voorschriften in de railinfrabranche. Van der Aa: “Door Arbo in een eigen werkkamer onder te brengen is het geen ondergeschoven kindje. De veiligheid en gezondheid van medewerkers staat hierdoor altijd hoog op de agenda, naast zaken als bijvoorbeeld regelgeving en certificering.”

 

Gevolgen
Volgens beide heren merken medewerkers in de railinfrabranche weinig van de fusie. “Hoogstens is te merken dat we sneller en gestructureerder werken. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben nu één gesprekspartner om álle veiligheidszaken mee te bespreken. Dat is veel duidelijker.” De Stichting railAlert verwacht in de toekomst ook de vervoerders te kunnen betrekken, om zo het bewustzijn over werkveiligheid te verbreden.

 

 

 

Lees hier het volledige artikel: Eén loket voor Arbozaken; het is gewoon veel logischer

 

Voor meer informatie, neem contact op met:

De heer J. van der Aa, bestuursvoorzitter

E-mail: j.vander.aa@railalert.nl

Telefoon: 085 0023510