Kirsten Lups – samen ‘leren van incidenten’.

Kirsten Lups – samen ‘leren van incidenten’.

30 jan. 2024
Volgend bericht>>

Om binnen de railinfrabranche beter te kunnen leren van incidenten heeft Kirsten Lups de rol van regiemanager “leren van incidenten” op zich genomen. Lees meer over Kirsten en haar rol.

 

Wie is Kirsten Lups?

Betrokken is het eerste woord wat naar voren komt op de vraag ‘Wie is Kirsten Lups?’. Betrokken met de missie van railAlert, richting haar gezin en al jaren betrokken met de railinfra. “Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels een echt spoor hart heb ontwikkeld” zegt Kirsten.

 

16 jaar geleden is Kirsten gestart als projectcontroller bij ProRail. Later heeft ze de functies projectcoördinator en tendermanager uitgevoerd waarna zij eind 2022 bij stichting railAlert is begonnen. Deze stichting is er voor de branche en bestaat uit een afspiegeling van de branche met veiligheid en gezondheid als pijlers. “Iets wat ik, daar komt hij weer…, ‘een warm hart toedraag’.”

 

Wat ga je doen?

“Veilig en gezond werken kun je nooit alleen, zeker niet binnen deze branche. Je hebt elkaar nodig en bent ook afhankelijk van elkaar. Door van elkaar te leren staan we nog sterker. Het delen van incidenten is hierbij van belang. Ook van (bijna) ongevallen kunnen en moeten we samen leren. Daar ga ik voor staan.”

 

Kisten heeft de rol ‘regiemanager leren van incidenten’ opgepakt. Een rol die de verantwoordelijkheid met zich meebrengt om met elkaar stappen te zetten om het lerend vermogen te laten groeien. Concreet zal Kirsten onderstaande taken oppakken:

 

  • Eerste aanspreekpunt 
  • Naar buiten treden om meldingsdrempels te verlagen
  • Ontwikkelen en uitdragen van eenvoudiger format melden van incidenten
  • Faciliteren, stimuleren en versterken van het leerproces
  • Het rond maken van de leercirkel

 

Waar ligt mijn focus?

“Zoals ik al zei heb je elkaar nodig. Ik zal dan me dan ook in het begin focussen op het leggen van contacten en mijn gezicht laten zien zodat iedereen ook ervaart dat ik open en benaderbaar ben voor vragen, ideeën en samenwerking.” Daarnaast staat er een mooie structuur op papier waarin vaste aanspreekpunten, zogenoemde ‘linking pins’, ervoor zorgen dat er een logische onderlinge communicatie bestaat. Zo is er voor elke werkkamer binnen railAlert, de inspecteurs van railAlert en ProRail een linking pin benoemd, zie onderstaand figuur.

 

 

“Mijn doel is gezamenlijk meer inzicht krijgen in (bijna) incidenten, hierin samen te werken aan verbeterde regelgeving en/of certificering waar nodig, het delen van inzichten met de branche, en persoonlijk echt te staan voor onze missie ‘veilig en gezond werken’.”

 

Samenwerken

“Ik wil iedereen uitnodigen om contact met mij op te nemen om te sparren, inzicht te geven, vragen te stellen of gewoon een bakje koffie te drinken. Alleen samen maken we de spoorbranche veiliger en gezonder.”

 

Kirsten Lups

k.lups@railAlert.nl