Bouwstenen worden ontwikkeld vanuit de branche

Bouwstenen worden ontwikkeld vanuit de branche

9 sep. 2023
Volgend bericht>>

Sinds juni dit jaar kunnen bedrijven zelf een bouwsteen ontwikkelen voor hun medewerkers. Inmiddels zijn er 12 aanmeldingen gedaan waarvan er ook al één is goedgekeurd. 

 

Bouwstenen zijn interactieve DVP-trainingen waarin het ontwikkelen van veiligheidsbewustzijn en -gedrag centraal staat. Door als bedrijf zelf een bouwsteen aan te bieden aan je medewerkers, houd je de organisatie in eigen hand en kan er goed aangesloten worden bij het bedrijfsspecifieke veiligheidsprogramma. Bouwstenen mogen ook toegankelijk worden gemaakt voor ketenpartners buiten het bedrijf. Vanaf volgend jaar moet iedereen na de startcursus ‘Spoor jij wel” jaarlijks één bouwsteen volgen om een geldig DVP te behouden.

 

Iedere bouwsteen wordt beoordeeld door een beoordelingspanel vanuit railAlert. “Wij hebben afgelopen kwartaal de eerste aanmeldingen beoordeeld, dit was voor ons ook een evaluatiemoment” vertelt Marcel Edwards van railAlert, lid van het beoordelingspanel. “Inmiddels hebben we diverse punten van aanvraag- en beoordelingsproces aangescherpt en verder verduidelijkt zodat we beter de bouwstenen kunnen beoordelen en ook gerichter feedback kunnen geven aan de bedrijven die een bouwsteen hebben ingediend.” 

 

Op dit moment zijn er al meer dan tien externe bouwstenen aangeboden vanuit de branche, railAlert zal deze in de komende weken beoordelen.

 

Het eerste bedrijf met een goedgekeurde bouwsteen is Arcadis. “We zijn blij dat het nieuwe DVP-programma de mogelijkheid biedt om een eigen ontwikkelde interne training als DVP-bouwsteen te kunnen accrediteren.” Aldus Erik Nijland, Senior Adviseur bij Arcadis. “Inspanningen die we gedaan hebben om trede 5 van de veiligheidsladder te behalen kunnen hiermee ook gebruikt worden om het DVP te behouden.”

 

railAlert werkt de komende maanden samen met Railcenter aan het inrichten van deelnemer registratie voor de bouwstenen en neemt daarin de door bedrijven gegeven feedback mee. Ook wordt er gewerkt aan het inrichten een inspectie (werkbezoeken) van de bouwstenen vanaf 2024.

 

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een bouwsteen, bekijk dan de veel gestelde vragen op de DVP website: https://dvp.railalert.nl/category/bouwstenen-ontwikkelen/ of neem contact op via bouwstenendvp@railalert.nl