Digitaal veiligheidspaspoort (DVP)

Digitaal veiligheidspaspoort (DVP)

Volgend bericht>>
Volgend bericht>>

Digitaal veiligheidspaspoort (DVP)

Digitaal veiligheidspaspoort (DVP)

Volgend bericht>>
Volgend bericht>>

Heeft u een vraag over uw DVP? 
Klik hier om naar de website van de DVP-helpdesk te gaan
Op de website staan de contactgegevens en openingstijden van de telefonische helpdesk 
en antwoorden op ruim 100 veel gestelde vragen over het DVP.

 

 

 

 

Het doel van het Digitaal Veiligheidsprogramma is je bewust maken van de gevaren die je loopt bij het werken op en langs de rails en je te behoeden voor een aanrijding, elektrocutie/elektrisering of een ander arbeidsrisico. De nadruk ligt hierbij op toepassing en de correcte naleving van de negen levensreddende regels, de Life Saving Rules.

De door jou gevolgde opleidingen/trainingen en examen(s) uit het Digitaal Veiligheidsprogramma worden bijgeschreven in jouw Digitaal Veiligheidspaspoort, afhankelijk van de inhoud daarvan ontvang je een DVP-pas waarmee je mag werken aan en rond het spoor van de trein en/of de metro in Nederland. De minimale leeftijd voor een DVP-pashouder is 16 jaar.


Digitaal veiligheidssysteem
Achter de DVP-pas zit een geavanceerd digitaal systeem. Hiermee kan door leidinggevenden en veiligheidsmedewerkers gecontroleerd worden of je de veiligheidstraining hebt gevolgd en geslaagd bent voor de toets. Ook kunnen zij in dit systeem zien wie er op een bepaalde bouwplaats aan het werk is (geweest) en wat deze persoon kan. Een groot voordeel want niemand mag onbewaakt achterblijven, zeker niet wanneer de trein- of metrodienst weer op gang komt.


Brancheafspraken
Het Digitaal Veiligheidsprogramma is ondergebracht bij Stichting railAlert. Als onafhankelijke organisatie is zij in staat om branche overstijgend afspraken te maken over veilig werken en overleg tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te verbreden. Het Digitaal Veiligheidsprogramma is ontwikkeld op basis van juridisch bindende afspraken tussen werkgevers, vakbonden en de inspectiediensten van ministeries. Deze zijn beschreven in officiële documenten zoals de Arbocatalogus voor de Railinfra (een verplichting die voortvloeit uit de Arbowet) en het Normenkader Veilig Werken. De inspanning van de vele betrokken veiligheidsmensen, inspecties, werkgevers en werknemers hebben geleid tot een drastische afname van het aantal doden en (zwaar)gewonden.

 

DVP Helpdesk

De DVP-helpdesk, ondergebracht bij Railcenter, is er om al uw vragen met betrekking tot het Digitaal Veiligheidsprogramma en het bijbehorend veiligheidspaspoort te beantwoorden. Veel vragen en antwoorden staan op de DVP website, hier kunt u ook de contactgegevens en openingstijden van de telefonische DVP-helpdesk terugvinden. Klik hier om naar de website van de DVP-helpdesk te gaan.

Overige thema's