Veiligheidspersoon Tram (VHP-Tram)

 

Zo zorg jij voor een veilige werkplek op en bij de trambaan

 

Als veiligheidspersoon tram heb je een belangrijke en verantwoordelijke taak. Jij moet ervoor zorgen dat medewerkers aan of bij de trambaan veilig kunnen werken. Een aanrijding met een tram gebeurt sneller dan je denkt en ook de elektrische stroom op de bovenleiding en in de rails vormen niet te onderschatten gevaren. Daarnaast zorg je ook voor de afwikkeling van het tramverkeer. Deze e-learning is een prima en voor jou gratis middel om je goed voor te bereiden op het examen.

 

In feite bestaat deze e-learning uit drie onderdelen (kijk maar rechts): Algemene veiligheidskennis rond “tram” (het basisprogramma)

 

Daarna kies je het werkgebied:

 • toegespitste kennis rond veiligheid bij de HTM (regio Den Haag)
 • idem voor het GVB (regio Amsterdam)
 • voor de regio’s Utrecht en Rotterdam zie het P.S.

 

En nog een enkele praktische tip: herhaal deze training zo vaak je wilt. Zo vergroot je de kans om in één keer voor het examen te slagen.

 

Veel succes!

Jan Kees Hofker

Directeur Stichting railAlert

 

P.S. Voor de tram in de regio Rotterdam verzorgt de RET een praktijkinstructie gebaseerd op de Regeling Werken Trambaan (PDF). Een aparte regeling bestaat er ook voor de tramlijnen in en rond Utrecht. Meer informatie is te vinden op Veiligheid Trambaan Utrecht.

Vragen of opmerkingen?

 • Lees hier meer over de inhoud en het gebruik van dit programma.

  RailAlert is verantwoordelijk voor de inhoud van ‘Veiligheid en Toegang Op het Spoor’. De stichting zorgt ervoor dat de informatie op de website altijd up-to-date is. Nieuwe veiligheidsinzichten worden zo toegankelijk gemaakt voor alle mensen die op of rond het spoor werken.

 • Technische problemen?

  Zijn er onverhoopt technische problemen of storingen op de website, dan kan dit veroorzaakt worden door de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Uw netwerkbeheerdeer kan de site als ‘veilig’ aanmerken. Daarmee is het probleem meestal verholpen.

   

  De vereisten voor een goede werking van het programma, zijn:

  • Windows: Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox (nieuwste versie)
  • Mac: Safari, Chrome, Firefox: nieuwste versie
  • Mobiele apparaten: Safari/Chrome vanaf iOS 10, Chrome vanaf Android 4.4

   

  Bij overige technische problemen of storingen: bel Bureau voor Toetsing en Certificering (BTC): 033 - 467 43 92.