Serious Gaming

Serious Gaming

 

Naast klassikaal leren en e-learning is er binnen de spoorinfrabranche een nieuwe leermethode opgepakt, speciaal geschikt voor de training van soft skills; Serious Gaming. Deze methode wordt gebruikt om in speciaal ontwikkelde scenario’s spelers mee te nemen in verschillende situaties. Er worden dilemma’s voorgelegd op basis van waargebeurde feiten.

 

Deze scenario’s zijn gebaseerd op echte incidenten en hebben als doel het veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag te stimuleren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om inzicht te krijgen van de gehele keten van bijvoorbeeld een groot project. Dit gebeurt om zichtbaar te maken dat er op verschillende momenten in de tijd diverse functionarissen van invloed kunnen zijn op het wel of niet voorkomen van een incident. De input voor deze scenario’s komen uit de verschillende spoorinfrabranche organisaties. De Life Saversgame is er voor de gehele railbranche om te gebruiken en van te leren met elkaar. Op deze lijst staan de bedrijfsdomeinen van de branchebedrijven in de spoorinfrabranche waarvoor de game bedoeld is en waarvan het personeel een spelaccount kan aanmaken met de eigen mailadressen. 

 

De Life Savers Game streeft vier specifieke doelen na:
1.meer bewustwording van het belang van veilig werken
2.meer inzicht in eigen handelen en dat van anderen in de keten
3.appèl op collectieve verantwoordelijkheid
4.aanmoedigen dialoog en elkaar aanspreken

 

Uit evaluaties zijn enkele Best-Practises uitgewerkt, waarmee de game een effectieve uitwerking kan hebben op houding en gedrag. 

Deze Best practices zijn verwerkt in een presentatie die u hier kan downloaden.

 

Ondersteunende documenten:

Checklist: Download
Flipchart Download
Enquete Download

 

 

Recent zijn er nieuwe spelscenario toegevoegd:

* Ravage van hout

 

* Fout sein (in samenwerking met Sweco Nederland)

.

Stichting railAlert streeft ernaar om regelmatig nieuwe spelscenario's toe te voegen. Met behulp van de bedrijven uit de Spoorinfra-branche kunnen er vaker en meer scenario's worden gemaakt. Deze hulp kan in de vorm van het aandragen en uitwerken van spelscenario's en door het mede-financieren van scenario's.

 

Vragen of opmerkingen? lifesavers@railalert.nl

 

 

Overige thema's