Nieuw scenario Life Savers game: ICE botst op safety fence

 

RailAlert werkt aan een nieuw scenario voor de Life Savers game. Het scenario is gebaseerd op het incident met de ICE, die op een stuk safety fence is gebotst. Joeri van Holstein van ProRail bracht de casus in, en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe scenario. Vanaf [xx] november kun je de game met het nieuwe scenario spelen.

 

We werken nu zo’n kleine twee jaar met de serious game. Er zijn vier scenario’s ontwikkeld, die stuk voor stuk gebaseerd zijn op incidenten die echt hebben plaatsgevonden. Een gaat bijvoorbeeld over elektrocutiegevaar en een ander over een botsing met een lorrie. “Alle mensen die met veiligheid op het spoor te maken hebben, kunnen de Life Savers game spelen”, vertelt Robert Oosterhof, directeur van railAlert. “We zien dat de game steeds meer in teamverband wordt gespeeld. Dat is mooi, want daar ontstaat het goede gesprek.” Robert merkt ook dat bedrijven hun eigen manier vinden om het spel in te zetten. “Mensen op kantoor houden via de game feeling met het werk en de veiligheidssituatie buiten. Aannemers versleutelen de game vaak in een toolboxmeeting. Dat is ook een goed gekozen moment, want zo maak je je mensen kort voor het werk nog eens extra bewust van bijvoorbeeld elektrocutiegevaar.”

Rijkswaterstaat
Het succes van de serious game is niet onopgemerkt gebleven. Rijkswaterstaat heeft besloten om de serious game ook in te gaan zetten, om het werken aan de weg veiliger te maken. De wegbeheerder maakt gebruik van dezelfde game engine en ontwikkelt hiervoor voorlopig 10 scenario’s.

Onderzoek naar effectiviteit van serious gaming
We krijgen veel positieve reacties op de Life Savers game, maar nog mooier zou het zijn als er ook feitelijk bewijs was van de effectiviteit. Dus toen de universiteiten van Eindhoven en Utrecht onderzoek gingen doen naar het effect van serious gaming, en onze game uitkozen, waren we daar zeker blij mee. De universiteiten onderzoeken vier verschillende games. Hoe werkt de game? Draagt de game bij aan het veiligheidsbewustzijn? Wat is het daadwerkelijke effect op het gedrag van mensen? De onderzoekers geven ook adviezen hoe we de game verder kunnen verbeteren. Het staat al vast, dat ze één scenario zullen bewerken, zodat die nog meer gaat bijdragen aan een veilige werksituatie.

Hun eerste indruk van de Life Savers game was positief. Ze gaven aan, dat ze het goed vinden dat de spoorgames gebaseerd zijn op waargebeurde incidenten, en dat ze beginnen met een testimonial van iemand die erbij betrokken was.