Nieuw ‘recept’ voor houten hekwerk

RailAlert heeft één type houten hekwerk als fysieke afscherming laten certificeren. Vanaf 1 september 2016 is alleen dit type houten hekwerk toegestaan. Voor houten hekwerken die vóór 1 september 2016 zijn geplaatst, geldt een overgangsregeling tot 1 september 2017. De hekwerken worden tot deze datum gedoogd.

 

Binnen de branche worden verschillende soorten hekwerken als ‘Fysieke Afscherming’ tegen aanrijdgevaar gebruikt. De laatste jaren zijn diverse hekwerken en ‘safety fences’ gecertificeerd, maar dat betreft allemaal unieke hekwerken van één leverancier. Voor de veelgebruikte houten hekwerken zijn meerdere leveranciers beschikbaar, waardoor er vele verschillende soorten hekken in omloop zijn, van verschillende kwaliteit. Onlangs heeft de werkkamer Productcertificering van railAlert zelf een ‘recept’ voor een houten hekwerk laten certificeren, waarvan de kwaliteit is aangetoond.

 

Deze toegestane houten hekken voldoen aan de internationale NEN- en EN-normen. In het eisenpakket komen onder meer de dikte, de kleurstelling en de afstand tot het spoor aan bod. Vanaf 1 september 2017 mogen er geen andere houten hekken meer gebruikt worden. Indien een bedrijf een ander type houten hekwerk wil gebruiken, dan dient dit volgens de gebruikelijke procedure eerst ter certificering aan railAlert te worden aangeboden. Kijk hier voor verdere bijzonderheden en het gebruiksvoorschrift van het gecertificeerde houten hek op onze website.