Thijs van Kessel: “We gaan de relatie tussen arbeidskrapte en arbeidsveiligheid onderzoeken.”
Foto: Christiaan Krouwels
Wat de risico’s zijn van werken aan het spoor weet Thijs van Kessel maar al te goed door zijn jarenlange bijbaan als baanwerker. Als directeur van Stichting railAlert gaat de oud-wethouder van de gemeente Oss zich nu inzetten om het spooronderhoud veiliger te maken.
Hoe kwam u ooit in het spooronderhoud terecht?
“Tijdens mijn studie ben ik bij het aannemersbedrijf in spooronderhoud van de vader van een leeftijdsgenoot in het dorp gaan werken. Het was een bijbaan op vrijdag- of zaterdagnacht. Je leerde het vak vooral door het te doen met mensen die al veertig jaar ervaring hadden. Veel leeftijdsgenoten met dezelfde bijbaan hebben daar hun carrière van gemaakt. Bij mij bleef het altijd een bijbaan naast mijn reguliere werk in gemeenteland, tot ik zes jaar geleden wethouder werd.”
Wat is u vooral bijgebleven uit die tijd?
“Het is een cliché, maar als je eenmaal een paar werkschoenen in het spoor versleten hebt, dan zit het virus in je bloed. Het is een wereld op zichzelf, met ‘de mannen van staal’ die het werk uitvoeren. Ik vond het altijd wel mooi als tegenhanger van de nette gemeentelijke overheidswereld. Er zit ook een wat rauwer randje aan. De combinatie van die werelden was heel mooi. Daarom las ik ook met bijzondere belangstelling deze vacature; hier komen die twee werelden bij elkaar.”
Lees verder op cobouw.nl