Landelijke Lijst met bevoegd personeel voor EV-taken wordt gebruiksvriendelijker (trein)

Landelijke Lijst met bevoegd personeel voor EV-taken wordt gebruiksvriendelijker (trein)

18 aug. 2022
Volgend bericht>>

Sinds 2013 bestaat er een zogenaamde Landelijke Lijst, waarop alle mensen staan vermeld die aan de hoogspanningsinstallaties van ProRail mogen werken. Stichting railAlert en ProRail zijn bezig met de bouw van een systeem om deze lijst inzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken.

Op de Landelijke Lijst kunnen de installatieverantwoordelijken van ProRail en de medewerkers van OBI (operationeel besturingscentrum Infra ProRail) zien wie er bevoegd is om aan hoogspanningsinstallaties te werken. Sinds 2016 is Stichting railAlert beheerder van deze lijst. Deze lijst is onderdeel van de ProRail-richtlijn RLN00128. Deze regelgeving voor hoogspanning is sinds 1 januari 2022 overgegaan in het Voorschrift Veilig Werken Hoogspanning (VVW HS).

 

Gebruiksvriendelijke database

 

Het beheer van de Landelijk Lijst gebeurt vooralsnog in Excel. Dat maakt het beheer en de verspreiding van de lijsten naar bedrijven en OBI op dit moment erg arbeidsintensief. Daarom is ook besloten de lijst om te zetten naar een gebruiksvriendelijke database, welke geïntegreerd zal worden in een geautomatiseerd dashboard van de bedieningsdeskundigen van het OBI. Alle partijen kunnen dan online zien wie er bevoegd is om aan de hoogspanningsinstallaties te werken en wanneer mensen opnieuw gecertificeerd moeten worden of een herinstructie nodig hebben. Wijzigingen zijn ook direct zichtbaar voor iedereen. Daarnaast worden mensen die een nieuw certificaat hebben behaald sneller inzetbaar, zodra railAlert de gegevens heeft gecontroleerd en ingevoerd.

 

De bouw van dit systeem vordert goed en de hoop is dat de database nog dit jaar ingevoerd wordt.