Nieuw type veiligheidsbericht: Praktijktips

Nieuw type veiligheidsbericht: Praktijktips

25 mei. 2022
Volgend bericht>>

Begin mei publiceerde de werkgroep ‘Leren van incidenten’ de eerste van een nieuwe type bericht: de Praktijktip. Deze Praktijktips vormen een aanvulling op de al bestaande Brancherapportages, Safety Alerts en Leerpunten Veiligheid.

 

De Praktijktips hebben een eigen logo en krijgen een eigen plek op de website van Stichting railAlert. Iedereen kan een Praktijktip indienen, van werkkamers tot organisaties in de railinfrabranche. De werkgroep Leren van incidenten beoordeelt tot welke categorie een bepaald onderwerp hoort. De eerste Praktijktip over ééndelige wissels verscheen begin mei op de website.

 

Praktijktips

 

De Praktijktips vormen een aanvulling op de al bestaande berichten. Elk type bericht heeft zijn eigen aandachtspunten:

 

  • Brancherapportages: uitgebreide onderzoeksrapporten;
  • Safety Alerts: arborisico’s waar nog niet voldoende beheersmaatregelen voor zijn;
  • Leerpunten Veiligheid: arborisico’s waarbij de voorgeschreven beheersmaatregelen onvoldoende gevolgd worden;
  • Praktijktips: advies en tips over situaties waarbij er geen arborisico is, maar bijvoorbeeld wel schade aan het materieel of proces kan ontstaan.

 

Al deze berichten zijn erop gericht de bewustwording over veiligheid bij werken in en op het spoor te vergroten. De werkgroep Leren van incidenten roept iedereen daarom ook op vooral onderwerpen te blijven indienen.