Eric Weerepas (Werkkamer Arbo) draagt functie over aan Dirk van Doesburg (trein/metro/tram)

Eric Weerepas (Werkkamer Arbo) draagt functie over aan Dirk van Doesburg (trein/metro/tram)

23 dec. 2021
Volgend bericht>>

Na elf jaar actief geweest te zijn als voorzitter van eerst de Stichting Arbeidsomstandigheden en Spoorwegveiligheid (SAS) en daarna van de Werkkamer Arbo van railAlert, draagt Eric Weerepas deze functie over aan Dirk van Doesburg.

 

Eric Weerepas (55), momenteel Product Markt Combinatie Manager Onderhoud bij Strukton Rail, heeft in zijn functie van voorzitter leiding gegeven aan de verdere verbeteringen, vooral uitbreiding, van de arbocatalogus van de railinfrabranche. Eerst bij de SAS en sinds 2019 samen met railAlert, na de fusie van beide stichtingen.

 

Arbocatalogus

 

Toen deze bedrijfseconoom in 2010 begon bij de SAS kwam hij in een min of meer gespreid bedje. Zijn voorganger Frans Callenbach, die met pensioen ging, had samen met het toenmalig bestuur de basis gelegd voor de arbocatalogus, de hoofdactiviteit van de SAS. Eric Weerepas: “Al snel kwam ik er toen achter dat zowel railAlert als de SAS hetzelfde doel nastreefden: veiliger werken aan de spoorinfra. Maar het was toen nog te vroeg voor een fusie.”

 

Fusie meest logische uitkomst

 

Daarom legde hij zich toe op een verdere verbetering van de arbocatalogus en van de samenwerking tussen de beide stichtingen. Pas vijf jaar na zijn aantreden begonnen de eerste gesprekken over één stichting waarin ook de werknemers vertegenwoordigd zouden zijn. Een fusie zou de meest logische uitkomst van die overleggen moeten zijn. “Het was aan een buitenstaander niet uit te leggen waar SAS en railAlert in verschilden. Ik was dus erg blij dat de fusie in 2018 zijn beslag kreeg en dat aan deze onduidelijkheid een einde kwam.

 

Weerepas kijkt met voldoening terug op de afgelopen elf jaar. Hij wil van de gelegenheid gebruikmaken iedereen en in het bijzonder de Werkkamer en de Werkgroep Arbo hartelijk te bedanken voor de tomeloze inzet. En vooral Henk van der Meijden (zie elders in deze editie van deze nieuwsbrief – red.), die zijn steun en toeverlaat was bij de SAS en later als bestuurslid en als werkkamerlid van de Stichting railAlert.

 

Nieuwe voorzitter: Dirk van Doesburg

 

Dirk van Doesburg (44) is met ingang van 1 januari 2022 de kersverse voorzitter van de Werkkamer Arbo. In het dagelijks leven is hij adjunct directeur bij Dura Vermeer Railinfra. In deze functie heeft hij de verantwoordelijkheid voor “operations”:  het veilig en efficiënt uitvoeren van railinfra-projecten. “Veiligheid staat daarin op nummer één. Mijn persoonlijke ambitie is om iedereen dusdanig te faciliteren en te stimuleren dat veiligheid integraal in ieders gedrag terugkomt”, legt hij uit. Vanuit die drive gaat hij aan de slag als voorzitter, waarbij hij vooral actief gaat meedenken en meewerken om de spoorsector in Nederland nog veiliger te maken. En daarbij de onafhankelijkheid van de werkkamer goed te borgen.

 

Tekst loopt verder onder de foto.

 

 

 

De nieuwe voorzitter van de Werkkamer Arbo, Dirk van Doesburg, hecht eraan de onafhankelijkheid van de werkkamer te borgen.

 

Met Dirk krijgt de Werkkamer Arbo een voorzitter die bouwtechnische bedrijfskunde (HBO) en bedrijfskunde (universitair niveau) heeft gestudeerd en inmiddels meer dan dertien jaar in de railinfrasector werkt. Eerst zes jaar bij BAM Rail, bij het materieelbedrijf en als projectleider, daarna zeven jaar bij Strukton Rail, waaronder vijf jaar in Australië. Sinds juni van dit jaar is hij actief bij Dura Vermeer.  

 

Dirk is getrouwd en heeft vier kinderen (de jongste is één maand). In relatie tot zijn vrije tijd omschrijft hij zichzelf als “buitenmens” die er graag met de kinderen op uit trekt, maar ook fietst, hard loopt, aan watersport doet en ’s winters, als het even, kan de schaatsen onderbindt.