Redelijk grote deelname aan onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting (trein)

Redelijk grote deelname aan onderzoek naar psychosociale arbeidsbelasting (trein)

16 jun. 2021
Volgend bericht>>

De in het eerste kwartaal gestarte enquête onder medewerkers die onder de Cao voor de Railinfra vallen en bij door ProRail erkende bedrijven werken, kan rekenen op een redelijke deelname van de bedrijven en organisaties.

 

Een deel van de anonieme enquêtes onder de personeelsleden is inmiddels bij de verwerker ingeleverd. Deze garandeert, net als de andere organisaties die de gegevens verwerken en met adviezen komen, de anonimiteit van de inzenders van de informatie. Wie nog een enquêteformulier heeft en is benaderd om mee te doen, wordt verzocht dit zo snel mogelijk in te leveren.

 

Doel van het onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting in de railinfrabranche is het in kaart brengen van hoe het gesteld is met ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie, discriminatie, geweld, agressie en pesten. Daarnaast wil railAlert inventariseren hoe het staat met de (te) hoge werkdruk plus de lichamelijke, psychische en sociale klachten die voorgaande oorzaken tot gevolg kunnen hebben. Als de resultaten in kaart zijn gebracht, komen deskundigen met adviezen om aan dit arbeidsrisico een einde te maken of om de werksituatie te verbeteren.

 

Als dit onderzoek gereed is wordt psychosociale arbeidsbelasting met de bovengenoemde adviezen – na toetsing en goedkeuring door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid – opgenomen in de Arbocatalogus voor de Railinfra.

 

Foto (boven): Skeyndor (via Flickr Creative Commons).