Update rapportage fijnstof in spoortunnels (trein)

Update rapportage fijnstof in spoortunnels (trein)

4 jun. 2021
Volgend bericht>>

Na de talkshow en de openbaarmaking van het rapport Fijnstof in spoortunnels dat PreventPartner in opdracht van ProRail heeft gemaakt, vult railAlert deze informatie in dit nieuwsbericht verder aan. Daarnaast geven we een overzicht van alle tot nu toe verschenen stukken en samenvattingen over fijnstof in spoortunnels.

 

Daardoor ontstaat voor alle professionals en belangstellenden een nagenoeg compleet overzicht om daarmee noodzakelijk veiligheidsmaatregelen en -procedures voor het werken in spoortunnels te kunnen nemen en onderbouwen.

 

Tekst loopt door onder de foto.

 

De talkshow met van links naar rechts, met de klok mee: allereerst op de rug gezien: Tjark de Vries (Strukton Rail Nederland), daarachter Henk Hazeloop (namens railAlert), presentator en host Bert Slagmolen, rechts van hem Remko Houba (PreventPartner) en Henk van Oostveen (ProRail). Foto: ProRail.

 

In de loop van deze maand komen ook de antwoorden op de vele binnengekomen vragen van kijkers van de talkshow online.

 

Alle relevante zaken op een rij

 

- Risico’s van fijnstof in spoortunnels – het rapport van PreventPartner
- Bijlage 8 van dit rapport (metingen)
- Samenvatting van het rapport als nieuwsbericht op de website van railAlert (27 mei)
- Samenvatting van de talkshow (tekst)
- Aftermovie naar aanleiding van de talkshow op 27 mei
- De talkshow (mogelijkheid om terug te kijken)

 

Tekst loopt door onder de foto.

 

Een blik achter de schermen in de regieruimte. Foto: Jan Kees Hofker (railAlert).

 

Achtergronden en onderliggende documentatie/onderzoek

 

Documenten van onderzoeken die mede de basis vormden van en voorafgingen aan het onderzoek van het bovengenoemde onderzoek van PreventPartner en het op 27 mei 2021 gepubliceerde rapport Risico’s van fijnstof in spoortunnels.

- Notitie Stofexplosies in spoortunnels tracé Zee – Zevenaar (20 april 2020) – onder meer met de probleemstelling
- Literatuuronderzoek – internationaal – naar de samenstelling van en bronnen van fijnstof in spoortunnels – 8 juli 2020
- Grenswaarden voor blootstelling fijnstof in spoortunnels

 

Informatie in de Arbocatalogus voor de Railinfra – website railAlert

Deze informatie wordt aangevuld met alle bovengenoemde stukken plus, indien de Inspectie SZW die heeft getoetst en akkoord bevonden, adviezen van de Werkkamer Arbo van railAlert om gezondheid en de veiligheid rond fijnstof bij het werken in spoortunnels te borgen.

 

Foto heading: Gerrit Serné, ProRail.