Leerpunt Veiligheid nr. 3

Leerpunt Veiligheid nr. 3

1 sep. 2020
Volgend bericht>>
Spanning op gps-stokken
Voor de revisie van kabeltekeningen wordt een kabelbed vaak digitaal ingemeten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gps-apparatuur. Voor het juist inmeten worden de gps-metingen verricht via een open sleuf waarbij een gps-stok (zie foto 1) op de kabels wordt geplaatst. In verband met het gewicht en de juiste stijfheid van de stok wordt hierbij vaak een exemplaar van carbonfiber gebruikt. Carbon is echter ook een goede geleider omdat carbon koolstof bevat, waardoor gevaar voor elektrocutie kan ontstaan. Als de carbonfiber gps-stok op een beschadigde kabel wordt geplaatst kan de gebruiker/bedienaar een elektrische schok krijgen. Afhankelijk van de omstandigheden en de hoogte van de spanning kan daarmee een levensbedreigende situatie ontstaan!

Foto 1
 
Niet-geleidende stok of kunststofvoet. De beste oplossing hiervoor is het gebruik van een meetstok die niet geleidend is. Als echter toch een carbonfiber gps-stok wordt gebruikt, kan gebruik worden gemaakt van een kunststofvoet (foto 2). Uit onderzoek is gebleken dat door een kunststofvoet de gps-stok volledig geïsoleerd is. Daarmee kan ook een carbonfiber gps-stok veilig worden opgesteld ten opzichte van de kabel en is het elektriseringsgevaar verdwenen. Voorwaarden zijn wel dat:
 
  • de kunststofvoet schoon en niet beschadigd is;
  • de kunststofvoet hoog genoeg is zodat kabels, die toevallig minder diep liggen, niet in aanraking kunnen komen met het geleidende deel van de meetstok.

Foto 2

Advies. Gebruik, bij het inmeten van een kabelbed, altijd een niet-geleidende gps-stok. Indien toch een carbonfiber gps-stok wordt gebruikt, maak dan gebruik van een kunststofvoet om elektrisering te voorkomen. Voor eventuele informatie over de kunststofvoet kan contact worden opgenomen met Roland Stoekenbroek (Roland.Stoekenbroek@strukton.com)

Namens de werkgroep 'Leren van incidenten'
Robert Taen (voorzitter Werkkamer Elektrische Veiligheid)
leerpunt@railalert.nl

Download hier als pdf

 

 

Stichting railAlert
www.railalert.nl

Soesterweg 244, 3812 BH AMERSFOORT
Postbus 165, 3800 AD AMERSFOORT

tel.: +31(0)85 002 35 10
email: leerpunt@railalert.nl

KvK: 41265920
IBAN nummer: NL2RABO0101063075