Coronacoach Dick Bos: “Regels worden niet goed meer nageleefd”

Coronacoach Dick Bos: “Regels worden niet goed meer nageleefd”

20 aug. 2020
Volgend bericht>>

Eén van de initiatieven in de railinfrabranche is het aanstellen van “coronacoach”. Doel van deze functie is de collega’s attent maken op de maatregelen die besmetting met het virus moeten voorkomen.

 

Dick Bos, bij Swietelsky in het weekend van 9 augustus coronacoach op een project, deelt graag zijn ervaringen met railAlert

 

“Duidelijk zichtbaar is dat de maatregelen niet goed meer worden nageleefd door veel collega’s en bijvoorbeeld het naleven van de anderhalve meter afstand aan het verslappen is. Zelfs als je de mannen erop wijst dat ze anderhalve meter van elkaar vandaan moeten blijven, kruipen ze na verloop van tijd toch weer bij elkaar. Aanvankelijk reageren ze positief met een “oh ja”, want het is zeker geen onwil. Maar kennelijk zijn ze het alweer snel vergeten”, zo ervaart Dick Bos.

 

Tekst loopt door onder de afbeelding

 

 

Tijdens de drukte bij werkzaamheden vergeten sommige medewerkers dat ze anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden, zo stelt ook coronacoach Dick Bosch vast. Foto: railAlert/Oege Kleijne.

 

Hij vervolgt: “Het is ook best lastig als je bijvoorbeeld met vier man in een auto naar een project rijdt en daarna afstand moet houden. Maar bedenk dat als je met vier man bij elkaar staat, dit aantal al snel meer wordt, wat zeker niet de bedoeling is.

 

Je ziet dat sommigen zich redelijk tot goed aan de regels houden. Dat komt misschien omdat ze de gevaren van corona beter inzien, tot de risicogroep behoren of omdat ze in hun omgeving de verhalen hebben gehoord over mensen die ernstig ziek zijn geweest, zijn overleden of hun leven lang de gevolgen van de ziekte moeten ervaren zoals longproblemen.

 

Er zijn ook mensen die er erg laconiek mee omgaan en zeggen “als ik het krijg dan krijg ik het”. Die laconieke houding willen we niet op de bouwplaats en dus spreken we iemand hierop aan. We wijzen erop dat de regels nageleefd moeten worden, we werken in een sector die cruciaal is voor de samenleving - de treinen moeten blijven rijden - en vóóral: je wilt een collega of je familie toch ook niet besmetten?!

 

In andere sectoren en ook in het privéleven zien we dat het soms lastiger is om de regels vast te houden maar eigenlijk is het simpel: je wilt toch niet ziek worden en naast iedereen een politieagent neerzetten willen wij niet.

 

Vandaar dat we de collega’s op het hart drukken: zorg voor jezelf en houd je aan de afgesproken spelregels, houd anderhalve meter afstand, ben je ziek, blijf dan thuis en laat je testen, nies in je elleboog en was regelmatig je handen!

Wij kunnen als bedrijf en als railinfrasector helpen door er steeds opnieuw op te wijzen en aandacht ervoor te blijven vragen, mensen aan te spreken en zeker ook zelf het goede voorbeeld te geven!!!

 

Want dat is het enige wat helpt: wijs elkaar erop en geef het onderwerp veel aandacht in je bedrijf, op je project of in je directe omgeving!!” aldus Dick Bos van Swietelsky die we danken voor het delen van zijn ervaringen en visie.