Hoe blijf je zowel lichamelijk als psychisch zo lang mogelijk gezond? (trein/metro/tram)

Hoe blijf je zowel lichamelijk als psychisch zo lang mogelijk gezond? (trein/metro/tram)

15 aug. 2019
Volgend bericht>>

Dat is de centrale vraag waarop de werkkamer Arbo van railAlert samen met Goed en Gezond Werk antwoorden moet formuleren als het gaat om het werkzame leven van medewerkers in de railinfrabranche. 

 

Aandacht voor ‘psychosociale arbeidsbelasting’ en ‘duurzame inzetbaarheid’ zijn in de ogen van railAlert geen loze kreten, want de psychische druk op de medewerkers in de railinfrabranche wordt door sommige medewerkers als “groot” ervaren. Ook de fysieke werkomstandigheden zijn vooral voor hen die buiten moeten werken vaak zwaar. Zo zwaar dat niet alle medewerkers lichamelijk en psychisch gezond hun pensioendatum halen. Daarom wordt het nadenken over nieuwe regels “psychosociale arbeidsbelasting” en “duurzame inzetbaarheid” in de (herziene) arbocatalogus niet als een luxe, maar als een bittere noodzaak gezien. Meer informatie over de nu geldige arbocatalogus is hier te vinden.

 

bukkend werk

De railinfrabranche kent in een aantal gevallen zwaar lichamelijk werk, waarbij de rug soms flink belast wordt. Hoewel hieraan al veel aandacht wordt gegeven, krijgt lichamelijke belasting een belangrijke plaats onder het begrip ’duurzame inzet’ in de arbocatalogus. Foto: Oege Kleijne.