Reminder: per 1 juli stappen baanwerkers (spoor, metro en tram) over van geel naar oranje

18 jun. 2019

Reminder: per 1 juli stappen baanwerkers (spoor, metro en tram) over van geel naar oranje

18 jun. 2019

volgend bericht

Print Friendly and PDF

Vanuit railAlert een reminder: per 1 juli (7.00 uur) aanstaande is het zover. Met ingang van die datum en die tijd moeten de baanwerkers aan het spoor van trein, tram en metro uniforme kleuren dragen: oranje! Veiligheidsmedewerkers doen het omgekeerde. Op die datum trekken zij een gele jas of geel hesje aan.

 

Die overstap brengt voordeel met zich mee, want ook Rijkswaterstaat verplicht deze kleuren voor de wegwerkers.

Dat betekent dat dezelfde outfit vanaf die datum op steeds meer plekken moet worden gedragen. Rijkswaterstaat schrijft klasse 3 kleding voor; railAlert klasse 2. Wie voor klasse 3 kiest, voldoet ook aan de eisen die de (lokaal)spoorsector voorschrijft. Naar verwachting zullen steeds meer EU-landen deze internationale afspraken gaan volgen.

 

Veel vragen

railAlert heeft er na de vele berichten op de website al veel vragen over gekregen en beantwoord. Want welke kleur broek moet er bijvoorbeeld gedragen worden? Aan het spoor van trein, metro en tram gelden voor broeken geen kleureneisen. Maar waar weg en spoor bij elkaar komen, moeten wel oranje broeken door baan- of wegwerkers worden gedragen, zoals bij het project aan de Amsterdamse Zuidas.

 

In één oogopslag duidelijkheid

Ook mag er nog zeker een gele jas onder het oranje hesje of bij veiligheidswerkers een gele hes over een oranje jas worden gedragen. Belangrijk: het moet in één oogopslag duidelijk zijn of iemand verantwoordelijk is voor de veiligheid of dat hij/zij aan of bij de baan werkt. Maar beter is het een outfit te dragen die geheel oranje of geel is en voldoet aan Klasse 2. En: op zowel de voor- als achterzijde moet de naam van de werkgever staan (ook bij ZZP'ers). Alleen een duidelijk (maar niet allesoverheersend) bedrijfslogo mag ook.

 

Kleding conform de NEN

Voor veiligheidskleding gelden vastgestelde eisen. Wie het goed wil doen trekt kleding aan die voldoet aan de NEN 20471. Die norm moet overigens in de kleding zelf staan, meestal op het label.

 

Brancherichtlijn
De regels (of beter: eisen) voor kleding staan in de Brancherichtlijn kleurstelling veiligheidskleding. De technische eisen aan de kleding zelf zijn weer te vinden in de NEN-EN-ISO 20471. U kunt deze eisen met uw kledingleverancier bespreken.

Snel bestellen is het devies. De doorlooptijden om veiligheidskleding te leveren die aan de eisen voldoet (inclusief het aanbrengen van logo's en/of de naam van de werkgever) lopen snel op.

 

railAlert wenst alle betrokkenen veel succes met de invoering.

 

N.B. Deze tekst maakt deel uit van een op vrijdag 14 juni 2019 aan alle hoofdgebruikers (key users) van het zogeheten DVP-systeem verstuurde e-mail. DVP staat overigens voor digitaal veiligheidspaspoort.