Kraan op lorries raakt nog te vaak bovenleiding spoor

Kraan op lorries raakt nog te vaak bovenleiding spoor

24 apr. 2019
Volgend bericht>>

In de afgelopen jaren zijn verscheidene onderzoeken uitgevoerd en diverse aanbevelingen gedaan die moeten leiden tot het voorkomen van de aanraking van de bovenleiding door een kraan op lorries (KROL). Desondanks laten de statistieken toch nog de nodige incidenten met een KROL zien. Daarom besloten de deskundigen in de Werkkamer Regelgeving Energievoorziening van de Stichting railAlert tot aanvullend, indicatief onderzoek. Door interviews met KROL-machinisten konden de oorzaken verder in kaart worden gebracht.

 

Volgens de KROL-machinisten sluit de reguliere opleiding onvoldoende aan op de praktijk. Op de werkplek ontbreekt het daarnaast niet zelden aan een goede instructie, bijvoorbeeld over de hoogte van de bovenleiding (die kan namelijk variëren) boven het spoor waar gewerkt moet worden. De KROL-machinist heeft veelal een eigen verantwoordelijkheid voor het bepalen van de hoogte en het instellen van de hoogtebegrenzer van de KROL. Machinisten geven verder aan dat er vanuit de werkvoorbereiding weinig betrokkenheid is. Verder beschikken de (veelal jonge) werkvoorbereiders over onvoldoende kennis en is er sprake van een groot verloop onder deze beroepsgroep (waardoor kennis elke keer verloren gaat).

 

Hoogtebegrenzer niet altijd correct gebruikt
De KROL-machinisten zijn over het algemeen overtuigd van het nut en de noodzaak van het gebruik van de hoogtebegrenzer om aanraking van de bovenleiding tegen te gaan. Toch zijn er machinisten die de hoogtebegrenzer uitzetten, in het bijzonder bij een spanningloosstelling of in combinatie met het gebruik van de lastmoment-beveiliging (LMB). Machinisten geven in de interviews aan de voorkeur te geven aan een gebied van de buitendienststelling dat gelijk is aan het gebied van de spanningsloosstelling. Verder stellen veel machinisten dat de grenzen van de buitendienststelling niet altijd goed zijn aangegeven, waardoor aanraking met een onder spanning staande bovenleiding – met alle gevolgen van dien – niet op voorhand is uitgesloten.

 

Negatieve invloed van tijdsdruk

De hoofdaannemers bij werk aan het spoor – zo blijkt uit dit en eerdere onderzoeken – geven aan dat onderaannemers die ingehuurd worden, vaak kampen met tijdsdruk. Dit heeft in sommige gevallen een negatieve invloed op de KROL-machinisten. Uit het onderzoek komt naar voren dat ervaren machinisten – althans dat stellen ze zelf – beter kunnen omgaan met die tijdsdruk dan beginners. Met andere woorden: ervaren machinisten nemen meer en sneller voorzorgsmaatregelen om aanraking van de bovenleiding te voorkomen, omdat ze beter gewend zijn met die tijdsdruk om te gaan.

 

Werken aan verbetering

De Werkkamer Regelgeving Energievoorziening van de Stichting railAlert gaat de resultaten van dit onderzoek verder uitwerken in aanbevelingen voor alle betrokkenen. Wie vragen heeft over dit onderzoek kan contact opnemen met de Stichting railAlert via e-mail: info@railalert.nl